Kako oglasiti apartmane na internetu

Plaža u Drveniku, Foto: darios/Shutterstock

Ako se bavite iznajmljivanjem apartmana i pritom se služite internetom imate dvojbu oko same prezentacije vaših apartmana na internetu. Naime, radi se o dvojbi dali oglašavati apartmane putem vlastite web stranice ili putem mnogobrojnih oglasnika koji su sada naveliko dostupni.

Nijedan od ovih načina nije pogrešan, več bih rekao, da je prilagođen samim iznajmljivačima. Dakle, oni koji provode dosta vremena na internetu i dobro se njime služe, svakako bismo preporučili vlastite web stranice. Pitate se zašto? Razlog  je da sa vlastitom web stranicom sami troškovi su drastično niži od oglašavanja putem turističkih kataloga. Jedini trošak koji ćete imati je izrada same stranice koji se kreće od 1.000-5.000kn, ovisno o vašim afinitetima te 100-300kn godišnje za domenu i hosting. Dakle u početku ćete izdvojiti veću sumu za izradu same stranice i onda ste mirni barem sljedećih 5 godina. Ali ovakva metoda promidžbe iziskuje dosta vremena, oglašavanja vaših apartmana na besplatnim turističkim katalozima i oglasnicima, kako u Hrvatskoj tako i na stranim tržištima.

Drugi model oglašavanja apartmana na internetu jest kroz plaćene turističke kataloge putem kojih će vas se potencijalni gosti javljati. Ovaj model odabiru ljudi koji se ne razumiju toliko u internet i nemaju toliko slobodno vremena, stoga je ovaj naćin i skuplji od prethodnog. Kako biste uspjeli popuniti vaše smeštajne kapaciteta morate se prijaviti na bar 3 turistička kataloga kojima se cijene kreću u rasponu od 300-1.000kn godišnje. Dakle trošak ovakvog načina oglašavanje biti će oko 2.000kn godišnje naspram prvog modela čiji je jednokratni trošak same izrade stranice te godišnje 100-300kn.

Naše preporuke za besplatno oglašavanje apartmana su ApartmaniHrvatska.org , a za plaćene kataloge možemo vam iz vlastita iskustva preporučiti apartmani-hrvatska.com, apartmanija.hr i ubytovanivchorvatsku.cz. Novi katalog na kojem možete besplatno oglasiti vaše apartmane u probnom periodu od godinu dana: privatni-smjestaj-hrvatska.com

Foto: darios/Shutterstock