Kako održavati čistoću hladnjaka

hladnjak

Bez hladnjaka bi nam svakodnevica bila nezamisliva jer u njemu držimo namirnice koje nam trebaju i više puta dnevno, kao što je npr. mlijeko, svježe voće i povrće. No, održavamo li svoj hladnjak onako kako bismo trebali? U hladnjaku se lako mogu namnožiti bakterije, pogotovo ako zaboravimo na nešto što smo stavili unutra pa dođe do procesa kvarenja.

Što se tiče temeljitog čišćenja hladnjaka, to bi trebalo biti jednom mjesečno. Trebalo bi ga ispirati iznutra i izvana. Posude u kojima držimo hranu u hladnjaku potrebno je češće ispirati i paziti da su uvijek čiste.

Da bismo dubinski očistili hladnjak, potrebno je isprazniti ga, te njegovu unutrašnjost oprati mlakom vodom u koju smo dodali sredstvo za ispiranje.

Nakon prvog pranja, potrebno je opet proći cijeli hladnjak čistom vodom s dodatkom malo octa jer on neutralizira neugodne mirise. Hladnjak treba čistiti nježno, a ne ribati, da ne dođe do oštećenja njegove površine. Na kraju suhom krpom posušimo hladnjak, te ga ponovno uključimo u struju i posložimo namirnice.

Izvana se hladnjak čisti sredstvom za čišćenje koje nije agresivno. Što se tiče stražnje strane hladnjaka, koja je uza zid, optimalno bismo je trebali čistiti 2 puta godišnje i to na način da ga isključimo iz struje, udaljimo od zida te onda uklonimo prašinu usisavačem.

S obzirom da ste počistili hladnjak, bilo bi dobro jednom zauvijek razriješiti s pitanjem koje stvari se stavljaju u hladnjak, a koje ne.

U hladnjak definitivno ne idu osnovne namirnice kao što su med, marmelada, voće (banane ne idu u hladnjak!). Dosta ljudi stavlja konzerve u hladnjak, no u hladnjak idu samo one na kojima je to isključivo navedeno.

Još jednu namirnicu često trpamo u hladnjak, a nikako joj tamo nije mjesto, a to su gljive! Svježe gljive koje ste ubrali ili kupili je dovoljno staviti na sjenovito mjesto, ukoliko ćete ih upotrijebiti tek drugi dan. U hladnjaku će se od vlage samo pokvariti.

Ukoliko odlazite na put dulje od tjedan dana, hladnjak je potrebno potpuno isprazniti i isključiti. Nakon toga će se hladnjak odmrznuti, potrebno ga je pobrisati te ostaviti vrata otvorena do povratka s puta. Ukoliko zatvorite vrata hladnjaka, lako je moguće da kada se vratite s puta i otvorite ga, oplahne vas miris plijesni.

Autor: Tajana, Foto: Andresr/Shutterstock