Kako održati nepripremljen i neplaniran govor

Neplaniran govor, Foto: val lawless/Shutterstock

Važne govore planirate danima, razmišljate o svakoj riječi i naglasku. Međutim dogodit će se nekad situacija kada ćete govor morati održati nepripremljeni i da vam je sami govor najavljen samo par minuta prije održavanja istoga.

Ne možete izbjeći situaciju, šef ili neko sličan od vas očekuje da zablistate ili vas pak želi dovesti u neugodnu situaciju ili možda neplanirano trebate govoriti na vjenčanju, sprovodu ili nekoj sličnoj manifestaciji. Bez obzira na motive i prigodu uz nekoliko savjeta kako održati takav govor zasigurno ćete biti zadovoljni kako ste izvukli najbolje iz date situacije.

Nije nam cilj pripremiti vas za govor koji će biti uzbudljiv, znamenit i nadahnuti buduće generacije. Činjenica da se radi o nepripremljenom i neočekivanom govoru, znači da će vjerojatno trajati par minuta. Pa barem njih izvedite korektno i izbjegnite neugodnu situaciju. Sve naknadne dorade i trud, samo su dodatni bonus.

Korak 1

Počnite govor sa osobnim iskustvom

Bez obzira na temu, počnite svoje izlaganje sa kratkim osobnim doživljajem. Znači, imate temu, a njome vladate jer ju znate i razumijete. Što vam je tema bliskija, govor će djelovati uvjerljivije. Vrlo malo ljudi može raspravljati o temama o kojima nemaju pojma i potrebne su godine uvježbavanja da bi se postigla takva retorička sposobnost. Pretpostavljamo da  niste među njima.

Osobno iskustvo će smanjiti mogućnost potencijalne kritike, barem u profesionalnom smislu, jer je teško vjerovati da ste u krivu kad komentirate svoje vlastito iskustvo. Tu vam nitko ne može predbaciti da je nešto pogrešno ili netočno.

Budite oprezni: naša vlastita iskustva isprepletena su kroz druge dijelove našeg života. Ako poželite uljepšati vaše iskustvo, čak i pod cijenu odstupanja od istine, potrebna vam je dodatna koncentracija. Odstupanje od istine znači i žrtvovanje nekog aspekta samog iskustva. Takav izlet u nepoznato je karakteristika nervoznih i loših govornika.

Korak 2


Postavite i slijedite strukturu

Kako možete najlakše uočiti razliku između pripremljenog i nepripremljenog govornika ? Po tome koliko odstupa od teme. Rastresenim vrludanjem tijekom govora prekida prirodni tijek teme i snalazi se sa “mmm”, “ahm”, “ehm”… Oduprite se ovakvim greškama – postavite jednostavne strukture govora i držite ih se.

Trik za nepripremljeni govor na obljetnici braka: podijelite sa publikom dosjetke o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Kada su se Ivan i Suzana susreli prije 10 godina, oboje su pohađali isti fakultet…prošli su dug put od onih mršavih godina kada love baš i nije bilo… čini mi se da ćemo svi biti ovdje nakon 10 godina, nazdravljajući njihovom uspjehu i sreći još jednom.”

Zapamtite, ovo ne treba biti Martin Lutherov  “I Have a Dream” nepripremljen govor, vi samo pokušavate preživjeti iskustvo.

Korak 3

Završite sa snažnom porukom

Koncentraciju publike teško je održati. Naročito na kraju govora, kada postoji mogućnost da se ne možete sjetiti niti jedne pametne misli za kraj. Idealan kraj je prigodni citat, duhoviti komentar ili samo pregled cjelokupnog izlaganja. Važno da je lako pamtljiv i razumljiv.

U slučaju da vas inspiracija u potpunosti zaobiđe, izvucite neki klišej iz rukava, kako bi donekle pravilno iskomunicirali kraj vašeg govora. Kod osobito loših govora, publika žudi za završnom riječju. Bez nje, svi će reći: “Konačno kraj dosadnog govora…”

Kako god da se odlučite završiti, ne ispričavajte se. Bez obzira koliko nepripremljene i pretrpane vaše izjave bile, ne mora vam biti žao, pa preživjeli ste nepripremljen govor, zar ne?

Korak 4

Prebacite svoju brigu na drugoga

Zahvalite publici na njihovoj pažnji i jednim jednostavnim pokretom predajte mikrofon, postolje ili pažnju onome koji vas je usrećio prilikom za nastup ili osobi koja je na redu poslije vas. Možete pogledati domaćina ako je to prigodno (dakle ne na sprovodu) ili eventualno skupinu govornika koja vodi događaj (stručnjake okupljene na okruglom stolu o nekoj temi).

Ako ne postoji očigledni slijednik vaše muke, jednostavno isključite mikrofon  i izjavite da se nadate da će i drugima manifestacija kojoj prisustvujete ostati u dobrom sjećanju kao i vama. Nemojte čekati kraj vašeg govora, da se odlučite kome ćete predati mikrofon ili govornicu jer oklijevanje odaje nesigurnost.

Foto: val lawless/Shutterstock