Kako održati hranu svježom

Svježa hrana, Foto: Stokkete/Shutterstock

Svi se ponekad susreću s pitanjima: “Je li se hrana pokvarila?” i “Kako održati hranu svježom?”. Iako većinu namirnica čuvamo u hladnjaku, ako ih i tamo neprimjereno pohranjujemo, postoji mogućnost da će se pokvariti. Svaka namirnica ima svoj vijek trajanja, pa bilo da je čuvamo i u hladnjaku. No, ipak, vijek trajanja svakoj namirnici možemo produžiti ako je pravilno pohranjujemo. U nastavku saznajte trikove uz pomoć kojih ćete hranu duže održati svježom.

Bacite namirnice koje trunu

Jeste li znali da biljke i nakon ubiranja mogu cvjetati i dozrijevati? Za to je zaslužan plin etilen koji pospješuje rast biljaka koji djeluje i kada biljke uberemo. A upravo on izaziva daljnje nepoželjno dozrijevanje i brzo kvarenje. Stoga se preporučuje da redovito provjeravate svježinu namirnica te odvojite i bacite one koje su počele trunuti. Ovo osobito vrijedi za jagode, višnje i kruške te mrkvu i salatu.

Osigurajte dobru temperaturu i vlagu

Potrebno je redovito provjetravati prostorije u kojima ćete čuvati voće i povrće jer ćete tako spriječiti njegovo propadanje. Provjetravanjem se uklanja etilen te se smanjuje temperatura. Držite voće i povrće na što nižim temperaturama jer one uvelike usporavaju razvoj gljivica i bakterija te gubitak vlage. Da biste održali vlagu u voću i povrću, pohranite ga u polietilenske vrećice.

Ne režite voće i povrće

Prije nego što ćete pohraniti voće i povrće, nemojte ga čistiti, guliti ili sjeckati. Površinski sloj biljaka čuva njihovu unutrašnjost duže svježom. Ako ste pripremali obrok i ostalo vam je nasjeckanog povrća, pohranite ga u staklenke koje ste napunili vodom. Ovo će posebno pogodovati mrkvi i celeru.

Koje se namirnice čuvaju u hladnjaku

Iako hladnjak može produžiti vijek trajanja brojnim namirnicama, postoje one čije se pohranjivanje ne preporučuje u hladnjaku. Lubenicu, dinju, krumpir i rajčicu nemojte držati u hladnjaku, kao niti češnjak i luk koji će dodatno pustiti neugodne mirise i postati gnjecavi. Banane također držite na sobnoj temperaturi i to tako da im vrhove zamotate u plastične vrećice. U hladnjaku se preporučuje držati limun, kruške, ananas, breskve i avokado koji će tako trajati duže iako će na sobnoj temperaturi ljepše dozreti. Ananasu odrežite vrh i držite kao okrenutog naopako jer će se tako šećer, koji se prilikom dostave slegnuo na dno, vratiti i u njegove gornje dijelove.

U hladnjaku se preporučuje držati zelenu salatu i krastavce i to tako da ih odmah očistite, omotate papirnatim ručnikom i spremite u zatvorene plastične posude. Mrkvi odsijecite gornji zeleni dio te je pohranite u staklene posude ili plastične vrećice prije nego što ćete ih pospremiti u hladnjak. Brokulu obvezno čuvajte u hladnjaku u otvorenoj posudi, a celer zamotajte u aluminijsku foliju te ga također pohranite u hladnjak.

Ne držite metalne posude u hladnjaku

Iz hladnjaka se često širi neugodan miris metala koji dolazi od metalnih posuda. Da biste ga izbjegli te održali voće i povrće kvalitetnijim, sve metalne posude zamijenite plastičnim ili staklenim.

Kako se čuvaju šparoge

Za čuvanje šparoga vrijede jednaki uvjeti održavanja kao i održavanje cvijeća. A razlog tomu je taj što one pripadaju u porodicu ljiljana. Pohranite ih u čašu u koju ste na dno ulili vodu.

Kako se čuva bobičasto voće

Iako bobičasto voće obično kupujemo u vrećicama, da bi duže održalo svježinu premjestite ga u staklene ili plastične posude. Tako ćete izbjeći pretjerano miješanje i gnječenje voća i ono će ostati dulje svježim. U posudama čuvajte i feferone i limun.

Samo uz primjereno čuvanje voća i povrća možete produžiti njegov vijek trajanja i održati mu svježinu. Jedan od najvažnijih koraka je i kupovina hrane u trgovinama. Dobro procijenite koliko vam je hrane potrebno jer ako živite sami teško da ćete moći pojesti 10 kilograma jabuka, iako su snižene i više se isplate kupiti nego manje pakiranje. U tom slučaju razmišljajte unaprijed hoćete li tu količinu jabuka i potrošiti. Od jabuka možete raditi kompot, pite ili štrudle te razne druge slastice. Ako procijenite da ćete ih uistinu moći potrošiti, tada ih kupite. U protivnom, više se ipak isplati uzeti manje pakiranje.

Autor: M.L., Foto: Stokkete/Shutterstock