Kako odrediti tip kože lica

upoznajte tip koze

Iako na određenim odjelima za kozmetiku u velikim robnim kućama od stručnjaka možete dobiti savjete o vrsti kože i odgovarajućoj njezi (mada ispada da joj najbolje odgovaraju proizvodi kompanije koju oni zastupaju), i sami možete lako otkriti koji vrstu kože imate.

Da biste to uradili, najprije temeljito operite i isperite lice, pa ga zatim obrišite ručnikom. Pričekajte dva sata, ili čitavu noć, i onda pritisnite papirnatu maramicu uz lice. Ako je maramica jednakomjerno prekrivena masnoćom, vi imate masnu kožu. Nemojte zbog roga očajavati jer će zbog manje osjetljivosti na sunce i vjetar takva koža dulje izgledati gipkom i mladenačkom negoli ostale vrste kože.

Uočite li masnoću na pobjednim dijelovima maramice – obično su to oni dijelovi koji dolaze u dodir s vašom bradom i čelom – onda imate kombiniranu kožu. Ukoliko na maramici nema tragova, operite lice sapunom i vodom i ako nakon toga imate osjećaj da je vaša koža meka i gipka, to znači da imate normalnu kožu. Pravo je čudo da se zove normalnom, budući da ljudi rijetko imaju takvu kožu!

Međutim, ako je vaša koža na dodir zategnuta, onda imate suhu kožu. Ako ste tijekom odrastanja imali određenu vrstu kože, nemojte misliti da se ona kasnije neće promijeniti budući da hormonalne promjene, kao i promjene prehrane i okoliša, također utječu na kožu koja sa starenjem obično postaje suha i osjetljivija.

Premda se naša koža skrbi sama o sebi prirodnim ljuštenjem odumrlih stanica i stvaranjem novih, jedan od najvažnijih rutinskih poslova “održavanje kože” treba biti njeno redovito čišćenje zbog zagađenosti okoliša, vremenskih prilika i navike nošenja šminke.

Bez obzira na tip kože, potrudite se da postupak čišćenja bude blag, a naročito budite oprezni kad kožu oko očiju gdje je ona tanka i vrlo osjetljiva. Nemojte kožu razvlačiti nego je pokušajte tijekom čišćenja lagano tapkati jednim prstom prema gore i preko lica, ali ne kažiprstom koji je obično najjači i najprljaviji jer ga najčešće koristite.

Ukoliko želite da vaša koža ima zdrav izgled, svakodnevno ga morate očistiti, tonirati i navlažiti.

Autor: S. G., Foto: AXL/Shutterstock