Kako odabrati zavjese za sobu

Moderno uređen interijer, Foto: Caruntu/Shutterstock

Želite li promijeniti izgled neke sobe, a nemate dovoljno novca, vremena ili ideje kako to učiniti, jedan od najjednostavnijih načina jest taj da promijenite zavjese na prozorima ili da ih stavite na neko drugo mjesto u sobi. Novi detalj odmah će osvježiti sobu i istaknuti vašu osobnost.

Prvo što morate učiniti jest odrediti što u sobi želite naglasiti i odabrati odgovarajuću boju. Boja zavjese vrlo je važna i mora biti u skladu s bojom namještaja u sobi za koju je namijenjena, neovisno o tome je li riječ o spavaćoj, dnevnoj, dječjoj ili radnoj sobi. Danas je uobičajeno da se prirodne boje miješaju s detaljima poput pruga i različitih cvjetnih i životinjskih motiva. Ako želite naglasiti prozore odaberite žarke boje zavjesa ili zavjese s naglašenijim uzorkom. Za još jači dojam možete na zavjesu staviti gornju traku.

No, želite li pozornost gledača usmjeriti na komad namještaja, tepih ili neku sliku zavjese moraju biti neutralnih, prirodnijih boja i jednostavnog stila. Siva, bijela i plava boja, iako hladne, djeluju umirujuće na oko, baš kao i toplije varijante – zelena i smeđa. Prije nego se odlučite za neku boju provjerite kako ona izgleda na danjem svijetlu, a kako pod svijetlom lampe.

Dužina zavjese jednako je važna kao i boja. Malo duže zavjese vizualno će produžiti prozor i istaknuti visinu sobe, a zavjese do poda prostoriju čine elegantnijom i klasičnijom. Zavjese koje sežu do prozorske daske ili malo ispod nje prostoriju sobu čine modernijom, neformalnijom. Zavežete li zavjese trakom ili kopčom, prozor ćete učiniti dodatno proširenim. Ako zavjesom želite smanjiti ulazak sunčeve svjetlosti odaberite prozirne zavjese s trakama, ali ako vam je cilj potpuno zamračenje sobe na prozore stavite tkanine od neprozirnog platna.

Osim klasičnih zavjesa, koje nikada neće izaći iz mode, u trgovinama se sve više mogu naći i panel i paket zavjese namijenjene suvremenije uređenim stanovima s čistim linijama namještaja i interijera. Sve više ljudi ih odabire jer se mogu izraditi iz gotovo svih vrsta materijala i u svim kombinacijama, a praktične su i lake za održavanje.

Ništa manje nisu popularne ni različite vrste rolo zavjesa koje su otporne na sunčevu svjetlost i isto tako zahvalne za održavanje. Ne zaboravite da zavjese prate i odgovarajuće karniše koje sobu mogu učiniti još naglašenijom.

Mnogima je dekoracija prozora završni detalj u uređenju sobe i ne pridaju mu previše pozornosti. No, taj detalj ne bi trebalo zapostaviti jer izgledom prozora naglašavamo našu individualnost i način života. Ne dopustite da različiti trendovi u uređenju našeg doma utječu na vas, pustite mašti na volju i sami se pobrinete za stil u kojem ćete se najugodnije osjećati.

Autor: I.H., Foto: Caruntu/Shutterstock