Kako odabrati zaštitni faktor

kako odabrati zaštitni faktor

Koliko god je sunce neophodno za život, treba ga pametno dozirati kako njegove zrake ne bi oštetile kožu. UV zrake su najviše štetne, a razlikujemo UVB i UVA zrake. UVB zrake su glavni uzročnici opeklina, oštećenja kože i nastanka kožnih tumora. One ne prolaze kroz staklo i oblake. U nastavku slijedi kako odabrati zaštitni faktor.

Kako odabrati zaštitni faktor

Potrebno je odabrati odgovarajući faktor kako bi se izbjegle opekline od sunca. UVA zrake dublje prodiru u kožu, uzrokuju alergiju na sunce, poremećaje pigmentacije i ubrzavaju starenje kože. One prolaze kroz staklo i oblake, te pridonose nastanku kožnih tumora.

U prodavaonicama se nalazi velik broj različitih preparata za sunčanje, a prije kupnje važno je obratiti pažnju na nekoliko podataka koje možete pronaći na ambalaži. Zaštitni faktor kreme određuje koliko se osoba dugo može izlagati suncu bez da se na njenoj koži pojavi crvenilo.

Zaštitni faktor štiti od sunca samo u idealnim uvjetima, što znači da ga se mora svaka dva sata ponovno nanijeti na kožu. Proizvodi za zaštitu od sunca koji imaju UVA i UVB zaštitu na sebi nose oznaku širokog spektra, a ako istovremeno na sebi nosi oznaku SPF manju od 15 znači da preveniraju preuranjeno starenje kože i nastanak raka kože.

Vodootpornost koju sadrži proizvod je vrlo važna jer voda propušta UV zrake, ono na što treba obratiti pažnju je brisanje kože ručnikom, jer se brisanjem zaštitni faktor s kože gotovo u potpunosti uklanja. Zbog čega se nakon kupanja proizvod za zaštitu od sunca mora ponovo nanijeti na kožu, pa čak i ako je proizvod vodootporan. Djeca se ne smiju direktno izlagati suncu.

Kreme za sunčanje

Kada se bira proizvod za sunčanje treba obratiti pažnju na dob djeteta kako se ne bi odabrao krivi proizvod. Ako se osoba aktivno izlaže suncu preporučuje se da koristi preparat koji sadrži vrlo visok zaštitni faktor te da sadrži visok spektar djelovanja, što znači da je fotostabilan i vodootporan.

Pola sata prije nego se osoba izlaže suncu potrebno je nanijeti preparat za zaštitu od sunca, a ponovo ga treba nanijeti nakon 2 sata i nakon brisanja ručnikom, plivanja i znojenja.

Prilikom svakog nanošenja zaštitnog faktora, treba dobro utrljati kremu u kožu i to u većim količinama. Na kremi za zaštitu od sunca ne treba štedjeti.

Kada se proizvod za zaštitu od sunca nanosi na tijelo, posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu ušiju, ruku, neobraslih dijelova vlasišta, zaštiti nosa, očnih kapaka, dekoltea i usana.

Nikako se ne smiju i zaboraviti mjesta na rubovima odjeće te se za korištenje proizvoda za zaštitu sunca lica mora nalaziti oznaka da je nekomedogen, tj. da ne utječe na pojavu prištića.

Autor: A.Z., Foto: haveseen/Shutterstock