Kako odabrati ploču za kuhanje

kako odabrati ploču za kuhanje

Uređenje kuhinje može proći bez problema, ako već imate dobro razrađen plan i znate točno što vam je činiti. Svi koji se u novije vrijeme odluče urediti kuhinju, na raspolaganju imaju velik izbor brojnih aparata, kako pećnica, tako hladnjaka i štednjaka. Odlučite li promijeniti prostor u kojem kuhate, saznajte kako odabrati ploču za kuhanje.

U dućanima se može pronaći velik izbor različitih modela aparata, a prije nego što se odlučite na kupovinu novog uređaja, otkrijte kako odabrati pećnicu te razmislite jeste li više za električnu struju ili plin.

U dućanima postoje razni modeli električnih štednjaka, pa možete birati između štednjaka od lijevanog željeza, indukcijske ploče koja putem elektromagnetskog polja generira toplinu u metalnim posudama tako da se sama ne zagrijava, zatim ploča za kuhanje od staklene keramike koja pomaže zagrijati hranu zračenjem topline.

Indukcijske ploče možda jesu najskuplje, ali su zato korisne kad je u pitanju sigurnost budući da postoji opcija zaključavanja bilo kojeg kola za kuhanje i pečenje, a koje bi dijete moglo dirati. Sigurnima se smatraju i ploče s infracrvenim zrakama koje će se isključiti ako se na njima ne nalazi nikakva posuda.

Da bi što prije odabrali mjesto na kojem ćete moći kuhati, dobro je znati kako odabrati ploču za kuhanje. Na plinskom štednjaku dovod topline je moguće bolje regulirati nego što je to slučaj kod električnih štednjaka. Plinski štednjak moguće je vidjeti u profesionalnim kuhinjama, dok je u kućanstvima opasno raditi bilo što s otvorenim plamenom.

Da bi na ploči mogli pripremiti sve što želite, važno je da veličina posude odgovara veličini ploče na kojoj ćete kuhati ili peći. Dogodi li se da je posuda manja od ploče, doći će do gubitka energije. To se ne može dogoditi na štednjacima gdje postoji mogućnost prepoznavanja veličine posude.

Jasno je da se pravilnim odabirom posude za kuhanje kao i štednjaka, može uštedjeti na računima za struju te smanjiti gubitak energije.

Plinski plamenici se moraju redovito čistiti. Da bi ih očistili kako treba, svaki put se moraju izvaditi iz štednjaka prilikom čega je potrebno pripaziti da ne dođe do začepljenja mlaznica sredstvom za uklanjanje prljavštine. Nakon što plamen izgubi plavu boju te postane žućkast, najvjerojatnije je začepljena neka od mlaznica.

Potrebno je izbjegavati prljanje infracrvenih ploča jelima koja sadrže šećer. Nažalost ako se takav komadić hrane pojavi na površini za kuhanje, stvrdnut će se i bit će ga teško kasnije ukloniti bez da se ošteti površina.

Ploča od staklene keramike ne bi se smjela čistiti sredstvima za pranje u obliku zrnaca. Prljavštinu je najbolje namočiti i pričekati nekoliko minuta te ukloniti uz pomoć lopatice za staklo.

Autor: S.Š., Foto: LuckyPhoto/Shutterstock