Kako odabrati najbolju metodu kontracepcije

zaljubljeni par

Postoji više metoda kontracepcije od kojih par može izabrati onu koja mu najviše odgovara. Zdravstvena služba (savjetovališta za planiranje obitelji, nadležni liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti itd.) pružit će znanje i savjet te ponuditi različite načine kontrole rađanja svakom pojedincu, odnosno paru koji to zatraži.

Kontracepcija obuhvaća sve metode koji sprječavaju nastanak trudnoće. Neki parovi se odlučuju na kodome, drugi idu za računanjem plodnih dana, dok se velik broj žena oslanja na kontracepcijske pilule jer su među najpouzdanijima.

Prije nego što se odlučite za tablete najbolje je konzultirati se s liječnikom koji će na temelju obavljenih pretraga odlučiti koje tablete smijete koristiti. Osim tableta tu su i dijafragme, a odabir ovisi o svakom paru.

Različite metode i sredstva kontracepcije omogućavaju odabir koji će najbolje udovoljiti pojedinim zahtjevima, željama, uvjerenjima i zdravstvenim uvjetima sa zadovoljavajućom sigurnošću i djelotvornošću samog sredstva.

Dogovorom i odlukom obaju partnera uz stručni savjet liječnika, ovisno o vlastitim željama, osobnim stavovima i uvjerenjima te zdravstvenim uvjetima, od više metoda treba odabrati najpogodniju za određeni par u određenom trenutku.

Foto: Ammentorp Photography/Shutterstock