Kako odabrati i održavati baterijske svjetiljke

srebrna baterija

Ako imate bateriju onda vas sigurno zanima kako odabrati najbolju i održavati ju tako da traje čim duže.  Postoje tri vrste baterijskih svjetiljki – male, plosnate, džepne ili veličine olovke; cilindrične koje se drže u ruci i velike reflektorske ručne svjetiljke s ručkama za nošenje.

Svjetlost iz malih svjetiljki općenito je slaba, a dobre su za povremenu primjenu u slučaju nužde; velika cilindrična svjetiljka najbolja je za kućnu uporabu. Mnoge baterijske svjetiljke imaju gumena kućišta otporna na vodu i udarce te trajne žarulje, reflektore i prekidače. Velike reflektorske svjetiljke mogu osvjetljivati prostor ili označavati opasnost, a osobito su korisne za vožnju, kampiranje i kamp-prikolice.

Održavanje

Baterijske svjetiljke obično imaju reflektor. Ne pokušavajte ga čistiti, čak ni mekom krpom, jer je metalnu površinu lako oštetiti. Baterije koje cure mogu korodirati sve metalne dijelove; uvijek uklonite baterije ako svjetiljku neko vrijeme ne koristite.

Korozija na baterijskim sponama ili na kontaktu izmedu žarulje i opruge obično se može ukloniti finim brusnim papirom. Ako svjetlo ne radi kako valja, provjerite jesu li te točke u ispravnom kontaktu i je li baterija pravilno umetnuta. Slaba svjetlost obično ukazuje na to da bateriju treba zamijeniti.

Ako se baterijska svjetiljka neće uključiti, možda je pregorjela žarulja. Izvadite žarulju i okrenite je prema svjetlu, a ako je žarna nit prekinuta ili je staklo zacrnjeno, stavite novu žarulju.

Ako je teško odrediti gdje je kvar, uklonite i bateriju i žarulju. Držite središnju vezu žarulje uz jednu sponu i spojite dno žarulje uz drugu. Ako žarulja ne zasvijetli, provjerite bateriju drugom žaruljom; ako ni ona ne svijetli, kupite novu bateriju iste veličine i voltaže. Ako upotrebljavate nešto slabije žarulje nego što je preporučeno, svjetlost će ostati jaka čak i kad je baterija pri kraju. Što jača žarulja, to će se baterija brže potrošiti.

Baterije se označavaju sa high power (HP) i super-power (SP) . HP baterije upotrebljavaju se sa žaruljama iznad 0,5 ampera, a SP s onima ispod 0,5 ampera. Glava nekih baterijskih svjetiljki je zapečaćena jedinica. Ako žarulja prestane raditi, morate staviti kompletnu jedinicu.

Ako baterijsku svjetiljku ne koristite redovno, povremeno je uključite da biste je provjerili; kontaktne točke mogu se uprljati ili korodirati, a baterije se polako prazne čak i kad se svjetiljka ne koristi.

Foto: Tsca/Wikimedia