Kako odabrati fotoaparat

žena s fotoaparatom

Volite li slikati i skoro svaki put kada idete na put razmišljate o tome da morate sa sobom ponijeti uspomene? Najbolji način za to su fotografije koje ćete uvijek moći gledati, pa i onda kada vam uspomene počnu polako blijediti.

Za najljepšu fotografiju potrebna je stručna ruka, ali i najbolji digitalni fotoaparat. Kako bi za uloženo dobili ono što ste tražili važno je da prije kupovine obratite pozornost na nekoliko stvari. Ako niste sigurni kakav model želite mala je vjerojatnost da ćete kupiti pravu stvar.

Ne zaboravite provjeriti kakvu vrstu memorije aparat ima i hoćete li moći bez problema prebaciti slike na računalo. Broj megapiksela može i ne mora biti važan, a stručnjaci su mišljenja kako prevelik broj piksela za modele ne tako visoke kvalitete nije dobro jer prosječnom korisniku ne treba više od 7 megapiksela.

Aparat odaberite u skladu sa svojim mogućnostima, što znači da ćete se ravnati prema svojim financijama. Prilikom odabira dobro je znati za što će vam služiti fotoaparat, a ako nećete slikati profesionalne fotografije, bit će vam dovoljan i onaj u vrijednosti do najviše 1.000 kn.

Ne treba zanemariti ni veličinu fotoaparata, a ako ćete ga cijelo vrijeme dok ste na putu imati uz sebe onda pazite da je praktičan i ne toliko težak. Važno je da s njim možete lako rukovati.

Jedna od najvažnijih stvari tijekom kupovine novog fotoaparata je optika. Nažalost nećete znati koliko će dobre slike davati fotoaparat ako pogledate njegove specifikacije u priručniku. Pitajte za savjet nekoga tko se razumije, a možete pogledati na internetu komentare onih koji su već kupovali slične modele i koliko su zadovoljni njima.

Fotoaparati imaju nekoliko funkcija. Odlučite se za one funkcije koje ćete koristiti, a ne one koje vam samo izgledaju super. Razmišljajte praktično jer samo tako ćete dobiti najbolje za uložen novac. Na kraju ćete imati fotografije s najljepšim uspomenama.

Foto: Nikolai Tsvetkov/Shutterstock