Kako odabrati dječja kolica

kolica za bebu
Kolica za bebu, Foto: Olga Sapegina/Shutterstock

Dijete je na putu, a vi još niste sigurni koja kolica odabrati za svog anđela. Naime radi se o stvarno teškoj odluci budući da danas na tržištu zaista postoji toliko mnogo modela od kojih samo dobivate glavobolju dok se pokušavate odlučiti za neki od njih. Dok je nekad bilo bitno da kolica imaju kotače i sjedalicu za dijete, danas je to postalo pitanje mode.

Odnosno ne biste vjerovali, ali postoje trendi kolica koja su trenutno in, koja se najviše kupuju. Mogli bi ih slobodno nazvati dizajnerskim.

Kako izbora ima i previše savjetuje se da dobro razmislite kakva ćete kolica kupiti, s tim da prilikom kupovine treba imati više toga na umu, odnosno treba razmišljati dugoročno, jer dijete ipak raste i mijenja svoj položaj.

Isto tako treba uzeti u obzir hoćete li imati još djece koja bi mogla izdržati vožnju u tim kolicima, stoga se savjetuje malo kvalitetniji model ako ništa drugo tada zbog činjenice da će zatrebati nekom drugom.

Dakle prilikom kupnje kolica treba obratiti pozornost na položaj sjedala što je itekako neophodno za prva tri mjeseca djetetova života. Tu se savjetuje odabir kolica s poprilično jednostavnim mehanizmom za spuštanje i podizanje sjedala.

Također trebate obratiti pozornost na sigurnosne pojaseve koji prije svega moraju imati kopče koje savršeno funkcioniraju. Bitno je da se kopča može lagano otkopčati te ujedno biti sigurna i udobna za dijete. Pojasevi moraju istovremeno biti jaki i otporni u slučaju da dijete poželi izaći i krenuti u istraživanje svijeta.

Prlikom kupovine kolica treba imati na umu kako ćete možda veći dio vremena biti sami s djetetom u šetnji kada će vam itekako biti potrebno da su kolica jednostavna, odnosno kojima ćete moći lakše upravljati. Takva kolica podrazumijevaju kotače koji se mogu pomicati u svim smjerovima i koji će vam pomoći da lakše upravljate kolicima.

Kada birate kolica koja su jednostavna za korištenje treba imati na umu kako je potrebno izabrati kotače koji neće proklizavati i koji će vašem djetetu osigurati udobniju vožnju. Kotači bi se trebali nesmetano kretati i trebali bi se moći zakočiti.

Ako ne želite razmišljati o tome kako ćete podizati kolica od silne težine, tada se preporučaju lakša kolica, međutim treba imati na umu što su kolica teža, to su i sigurnija. Kao što možete primjetiti odabir kolica nije nimalo lak posao i zahtijeva predviđeno vrijeme i koncentraciju.

Autor: S.Š. Foto: Olga Sapegina/Shutterstock