Kako odabrati boje za zidove

bojanje zidova

Utjecaj boja na raspoloženje prepoznat je još prije nekoliko tisuća godina. Pojedine boje djeluju na našu emocionalnu i duhovnu dobrobit, što se zapravo događa na razini podsvijesti. Kod terapije bojama, koja je danas popularan oblik liječenja, terapeuti izazivaju u ljudi instinktivne reakcije na boje koje im pomažu u rješavanju kriza.

Spavaća soba

U spavaćoj sobi dobro će doći neka boja koja opušta, a ne one koje potiču na aktivnost. Odaberite blijede i nježne tonove; krem, boju pijeska, meda, breskve ili svijetloplavu koja vas podsjeća na more.

Ružičasta može djelovati zaštitnički umirujuće. Mala djeca jednako jako osjećaju djelovanje ružičaste boje. Ona im potiče emociju ljubavi i stvara osjećaj sigurnosti. Blijedoplava je isto dobra za dječju sobu, kao i za osobe koje pate od noćnih mora.

Dnevna soba

Umirujuće bi se dnevne sobe trebale ličiti u mirne tonove, s eventualno nekoliko snažnih detalja. Na primjer, krem s bojom čokolade ili kave. Ili možete napraviti kontrast, udruživši svijetloplave zidove ili presvlake namještaja s jastucima, sagovima, ukrasnim tkaninama. To će učiniti sobu zanimljivom i življom. Pravilo je izabrati jednu boju i onda jedan do dva tona za detalje.

Kuhinja

Kuhinje se mogu urediti snažnijim, energičnijim bojama poput narančaste, boje cigle, crvene ili boje brusnice. Zanimljivo je kako se prilikom uređivanja restorana savjetuju narančasta i svijetloplava boja. Plava smiruje, dok narančasta potiče tek. Iako se neki odlučuju za živopisne kuhinje, drugi više vole minimalizam, čiste linije i dovoljno ormarića za pospremanje. No nemojte očajavati nemate li dovoljno spremišna prostora, iskoristite to kao prednost pa na kreativan način izložite dio pribora i posuđa.

Kupaonica

U kupaonici je cilj napraviti opuštajuću atmosferu uz zadržavanje praktičnosti. Ako vam je kupaonica zimi hladna, izbjegavajte boje hladnih tonova, poput plave i plavozelene te bijele. Ipak, volite li baš plavu, možete odabrati ljubičastu koja sadržava i malo crvene, jer će ona vizualno zagrijavati prostor.

Lijepo je i plavu udružiti s jarkom žutom. Te se dvije boje povezuju s mediteranskim zemljama. Volite li više neutralne boje zidove, pokušajte boje unijeti detaljima poput ručnika.

Boje koje odaberete u vašemu domu mogu stvoriti određenu atmosferu pa je korisno znati njihova navodna djelovanja. Osobe koje provode terapiju bojama vjeruju kako svaka boja nosi drugačiju atmosferu.

Autor: Tajana, Foto: VGstockstudio/Shutterstock