Kako očuvati vitamine

kako očuvati vitamine

Poznato je kako su mnogima potrebni vitamini za bolju kvalitetu življenja, a što znači jačanje imuniteta te odolijevanje brojnim bolestima. Različiti vitamini kao i minerali djeluju zajedno, zbog čega je važno znati koje su njihove količine. Slijede korisni savjeti koje će pomoći očuvati vitamine i minerale.

Prehrana bi trebala sadržavati brojne namirnice, što znači da se radi o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani u kojoj ima podjednako mesa, voća, povrća i drugih namirnica. Na taj način organizam dobiva sve što mu je potrebno.

Kako očuvati vitamine? Da bi bili sigurni da niste tijekom kuhanja uništili minerale i vitamine, bilo bi dobro skratiti vrijeme kuhanja. Brojne namirnice su najbolje sirove budući da pojedine metode kuhanja mogu uništiti vrijedne sastojke. Najbolji primjer su salate u kojima se nalazi velika količina hranjivih sastojaka, a koje se mogu servirati na nekoliko različitih načina.

Jeste li znali da se vitamini mogu uništiti za vrijeme kuhanja i pečenja? Postoji vitamin C koji je topiv u vodi i kojeg može uništiti toplina, dok vitamini A, B i E nisu topivi u vodi i ne mogu se uništiti kuhanjem.

Važno je sačuvati vodu u kojoj se kuhalo povrće jer su nakon kuhanja ostali brojni minerali i vitamini. Umjesto da se baci voda se može iskoristiti za umak ili juhu. Špinat je jedino povrće nakon kojeg je dobro odliti vodu budući da sadrži oksalnu kiselinu koja onemogućava apsorpciju kalcija.

Potrebno je unutar istog obroka konzumirati namirnice koje sadrže A i E vitamine. Kako zeleno povrće ne bi izgubilo vitamin C ako stoji na toplom, bilo bi ga dobro pojesti odmah nakon što se skuha.

Salatu uvijek treba pripremati na kraju pogotovo ako se sastojci moraju naribati, budući da se ribanjem izlažu svjetlosti. Limunov sok će pomoći da se očuva vitamin C u salati, a može se upotrijebiti umjesto octa. Najpopularniji ocat za salate je jabučni iako se koriste i druge vrste voćnog octa.

Vitamini su važni i ne treba ignorirati savjete liječnika i nutricionista o tome kako treba obogatiti prehranu korisnim namirnicama. Ali kako bi iskoristili zdrave namirnice kako treba, potrebno je pratiti upute o načinu pripreme brojnih ukusnih, ali isto tako i zdravih jela.

Autor: S.Š., Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock