Kako očistiti voće od pesticida

voće

Danas nas sve više bombardiraju o otrovima i štetnosti pesticida. Kemikalije i različite nečistoće kao što su prašina ili druge supstance nalaze se na površini voća. Organsko voće je toliko skupo da si ga većina ne može priuštiti.

Bilo bi šteta izbjegavati ukusno i zdravo voće pa vam donosimo savjete kako ga oprati na pravilan način da bi isprali sve pesticide. Obično pranje vodom nije dovoljno! Osobito dobro pripazite na voće koje se teško pere kao što su jagode, borovnice ili grožđe.

Uklonite pesticide i kemikalije pomoću deterdženta, octa, sode bikarbone, kuhinjske soli i limuna.

1. Pranje voća deterdžentom

Pesticidi koji se koriste kod uzgoja voća ne mogu se oprati vodom. Zbog toga je bitno ostaviti voće u otopini vode i deterdženta par minuta i dobro ga isprati. Tim načinom otklonit ćete većinu pesticida.

2. Pranje voća octom

Ovo je vrlo čest način pranja voća. Isperite voće mješavinom vode i octa u omjeru 1:3. Ocat će ukloniti kemikalije, ali i velik broj bakterija. Običnim pranjem možemo ukloniti samo 80 % bakterija dok će se kod pranja octom taj postotak povećati na 98 %!

Dobra ideja je i da se sredstvo napravi ranije pa njime možete poprskati voće kada vam je to potrebno. Voće se poprska otopinom i ispere toplom vodom. Najbolje bi bilo voće ostaviti oko 20 minuta potopljeno u mješavini octa i vode i nakon toga isprati.

3. Soda bikarbona

Najzahtjevnije za čišćenje je voće koje raste na zemlji kao što su npr. jagode. Napunite posudu s vodom i dodajte 1 žlicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga voće dobro isperite.

4. Različite prirodne mješavine

Napravite unaprijed svoju mješavinu koja će učinkovito čistiti prljavštinu s voća. Pomiješajte 2 žlice sode bikarbone s 1 žlicom iscijeđenog limunovog soka u šalici vode. Sljedeći primjer je da napravite miks od 2 žlice octa s 1 žlicom limunovog soka i dodajte im vodu. Ako niste vremenski ograničeni, voće možete ostaviti u ovim mješavinama oko sat vremena.

Bilo bi dobro da što češće gulite voće. Tako ćete izravno smanjiti količinu kemikalija skidajući vanjski sloj s njega. Prije guljenja voćku dobro isperite. Dobar savjet je i oguliti malo veći sloj kako bi se otklonio što veći broj pesticida.

Autor: M.L., Foto: Ildi Papp/Shutterstock