Kako očistiti pluća od nikotina

kako pročistiti pluća

Pušenje je danas izrazito nezdrava navika kojom, osim što štetite sebi, štetite i svojoj okolini. Čišćenje pluća omogućuje da očistite ovaj važan organ od katrana i toksina, smanjite rizik od pojave raka i poboljšate zdravlje respiratornog sustava.

Čišćenje pluća se preporučuje posebno aktivnim pušaćima, ali i pasivnim pušaćima te ljudima koji žive u područjima sa zagađenim zrakom.

Donosimo vam savjete s kojima jednostavno možete pročistiti pluća. Napominjemo da pluća na ovaj način neće biti potpuno očišćena. Vježbe disanja su jedan od najboljih načina da očistite pluća. Ova vježba će očistiti vaša pluća i ako je radite ujutro kada je zrak čist osigurat će vam odličan početak dana.

Zauzmite stojeći položaj i budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene. Nekoliko puta nastojte udahnuti i izdahnuti na nos. Nakon toga duboko udahnite kroz nos i izdahnite na usta.

Natjerajte svoju dijafragmu da izdahne sav zrak iz pluća pomoću dahtanja. Nekoliko puta izdahnite “ha, ha, ha….” kroz usta sve dok ne osjetite da u plućima nema više zraka. U tom trenutku ćete osjetiti kako vam se trbuh uvukao unutra.

Kroz nos polako udahnite svježi, čisti zrak u prazna pluća. Napunite pluća zrakom do kraja, a zatim zadržite dah pet sekundi, polako brojeći. U ovom trenutku, kisik je napunio vaša pluća i svaku stanicu u vašem tijelu.

Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema zraka i ponovite “ha, ha, ha…” da biste istjerali preostali zrak iz pluća. Ponavljajte ovu vježbu koliko god želite. Osim što će pročistiti pluća, vježba će vam izravnati trbuh i ojačati trbušne mišiće.

Redovito radite inhalacije s eteričnim uljima eukaliptusa, peperminta, ružmarina ili majčine dušice. To će vam pomoći da očistite pluća od toksina i viška sluzi. U litru vrele vode dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja, prekrijte glavu ručnikom i udišite. Udisanje pare s eteričnim uljima je ugodno i opuštajuće i otklonit će probleme s disanjem.

Autor: D.K., Foto: Ansar/Shutterstock