Kako očistiti kupaonicu

čista kupaonica

Vama je važno da vam je kuća čista i nije vam problem jednom tjedno posvetiti dio svog vremena kako bi se svaki pedalj doma sjajio? Vodite računa o svakoj prostoriji pa tako i kupaonici koju ne treba zanemariti?

Kupaonica je prostorija koja treba biti čista. Tu obavljamo najosobnije stvari i trebamo se osjećati najugodnije što možemo. Stoga se na čišćenju kupaonice ne smije štedjeti ni novac ni vrijeme! Treba održavati apsolutno sve, počevši od pločica i umivaonika, kade, tuša i ogledala. Pa krenimo ispočetka!

Pločice

Pločice na kojima je vidljiv kamenac izribajte octom pa ih potom očistite blagim deterdžentom za posude ili salmijakovom vodom. Na kraju nanesite malo ulja na meku krpu i ispolirajte ih. Novinski papir će također pomoći u održavanju pločica. Pa ako ih dobro ispolirate novinskim papirom koji ste prethodno umočili u salmijakovu vodu, vaše pločice ce održati sjajnu čistoću. Ovakvim sredstvom pazite da ne dodirujete fuge!

Umivaonik

Vaš umivaonik će ponovno zablistati ako ga tretirate mješavinom soli i terpentina. Ukoliko se na umivaoniku nalaze žućkaste mrlje, nestat će ako po njima kapnete limunov sok.

Kada

Kadu je dobro izribati mješavinom soli, octa i kiselog mlijeka. A pomoću parafina ćete na jednostavan i brz način odstraniti prljavštinu s nje.

Tuš kabina

Na rupicama tuša se s vremenom stvori kamenac. Kako biste ga se uspješno riješili, u jednu posudu ulijte topao ocat ili slanu vodu i u nju stavite prskalicu. Ostavite dok se kamenac ne otopi. Plastične ili staklene stijene tuša operite octom, a plastične zastore možete oprati i u perilici na temperaturi od 30C.

Ogledalo

Vruća octena voda savršeno je sredstvo za održavanje ogledala čistim. Možete ga izribati i krumpirom, potom isprati čistom vodom i na kraju ispolirati novinskim papirom.

Čistoća češljeva i četki

Pomiješajte 1 l tople vode i 2 jušne žlice salmijakove otopine u širokoj posudi. U nju potopite četke i češljeve. Potom ih isperite vodom.

Začepljenja u wc-u

Kao preventivnu mjeru, ulijevajte povremeno u odvod 2 l vode zajedno s 3 jušne žlice sode. Zakuhajte vodu i sodu i odmah ulijte u odvod. Primjenjujte ovaj postupak jednom mjesečno i bit ćete pošteđeni začepljenja.

Pridržavajte se ovih savjeta i s puno manje napora ćete održavati svoju kupaonicu blistavom i čistom za vas i vaše ukućane. Sada svaki put kada uđete u svoju kupaonicu osjećat ćete se posebno.

Autor: Tajana, Foto: photosphobos/Shutterstock