Kako očistiti hladnjak

čist hladnjak

Kako čistite hladnjak i koliko redovito to radite? Hladnjak je mjesto na kojem držite velik dio svojih namirnica kako bi one čim duže ostale svježe i zato ne treba zanemariti potrebu za učestalim čišćenjem polica u hladnjaku, ali i zamrzivaču.

Da bi uvijek imali kontrolu nad onim što vam se nalazi u hladnjaku i da ne bi zaboravili na salamu kojoj je odavno prošao rok trajanja, namirnice slažite tako da su vam sve vidljive, a važno je redovito ispirati posude u kojima držite hranu.

Koliko često treba čistiti hladnjak? Održavanje ili čišćenje treba raditi svakih mjesec dana, temeljito iznutra i izvana. Potpuno ispraznite hladnjak, potom ga operite mlakom vodom kojoj ste dodali sredstvo za ispiranje.

Nakon toga ponovite pranje u čistoj vodi i dodajte nekoliko kapi octa kako bi spriječili pojavu neugodnih mirisa. Izbjegavajte čišćenje jakim sredstvima za ribanje kako ne bi oštetili površinu unutar hladnjaka na koju će se zbog toga lakše primati prljavština.

Iako bi bilo brže, ali nikako nemojte strugati žicom nakon koje će ostati ružni tragovi. Na kraju, osušite hladnjak prije nego što ga ponovno ukopčate i napunite prema svojem prokušanom sistemu, tako da sve imate pri ruci bez suvišnog traženja.

Hladnjak treba očistiti iznutra i izvana. Opet nećete posegnuti za jakim sredstvima za čišćenje nego onim blagim. Po mogućnosti ćete približno dvaput na godinu, odmaknuti hladnjak od zida (svakako prvo izvucite utikač) i sa stražnje strane ukloniti prašinu usisivačem. Ostavite slobodnom mrežu za zračenje da bi topao zrak uvijek mogao izlaziti gore.

Ako odlazite od kuće na dulje od tjedan dana isključite hladnjak, potpuno ga ispraznite i pustite da se odmrzne. Zatim ga dobro izbrišite i ostavite otvorena vrata do vašeg povratka, jer će se inače pojaviti neugodan miris po plijesni. Izvucite utičnicu kako svjetlo ne bi u hladnjaku i dalje gorjelo.

Foto: Andresr/Shutterstock