Kako naučiti dijete samostalno jesti i uživati u hrani

beba sa čokoladom
Beba sa čokoladom, Foto: margouillat photo/Shutterstock

Prehrana je bitna za kvalitetan razvoj svakog djeteta, a pogotovo uravnotežena prehrana pomoću koje će dobiti sve potrebne vitamine i naravno vlakna. Osim što se kao roditelj trebate pobrinuti da svom djetetu priskrbite sve bitne namirnice, isto tako se trebate pobrinuti da ga naučite da sam jede i uživa u hrani koju mu servirate.

Planirajte na duže vrijeme

Sve dok je dijete veselo i razigrano vi kao roditelj nemate razloga za brigu, međutim kada se dogode situacije izbirljivosti i odbijanja hrane, dođe do određene zabrinutosti, ali isto tako i sukoba između djeteta i roditelja. Najbolje je ne paničariti možda se samo radi o prolaznom osjećaju.

Raznolikost u hrani je važnija od količine

Unatoč tome što vaše dijete jede manje pokušajte s tim da mu ponudite raznovrsnu hranu, jer bitnije je da jede što raznovrsnije unatoč količini. Ako niste znali dijete ponekad jednostavno izbjegava velik dio namirnica i koncentrira se samo na jednu određenu.

Pronađite neko drugo rješenje

U slučaju da dijete ne želi jesti povrće, potrebna vlakna i vitamine može isto tako dobiti i od voća, a ako isto tako odbija i voće, pokušajte s iscjeđenim sokom. Za svu onu djecu koja žele jesti samo fast food bilo bi najbolje takve namirnice kombinirati s voćem, povrćem i mliječnim proizvodima.

Mentalitet prijašnjih vremena

Nekada je bilo normalno tjerati dijete da jede ono što mu vi nudite, a ono uporno odbija. Tek nakon deset pokušaja vaše dijete počinje jesti oino što vi želite. Pokušajte radije kombinirati hranu i neko vrijeme mu ne nuditi namirnice koje odbija.

Pohvale i podmićivanja

Nastojte izbjegavati da svoje dijete nagrađujete, ili kažnjavate za hranu koju hoće, ili neće pojesti. Na taj ćete način postići jedino da će razviti negativne osjećaje prema hrani, što će kasnije biti teže za riješiti.

Neka porcije budu umjerene

Ne nudite preveliku količinu hrane, nego onoliko koliko bi vaše dijete moglo pojesti. Pokušajte ako treba hranu više puta stavljati u tanjur. Nije naodmet spomenuti kako možete dozvoliti samom djetetu da si stavlja hranu u tanjur. Oni sami ponekad znaju najbolje procijeniti koliko im je dovoljno da bi bili siti.

Ne pripremajte novo jelo

U slučaju da dijete ne želi jesti ono što ste mu ponudili nemojte odmah žuriti s novim jelom. Na taj ga način možete samo naučiti da vam zapovijeda što će jesti. Ništa se neće dogoditi ako slučajno preskoči jedan obrok.

Foto: margouillat photo/Shutterstock