Kako nastaje ovisnost

kako nastaju ovisnosti

Kompulzivno ponašanje koje proizlazi iz fizičke i emocionalne vezanosti za nešto općenito poznato kao ovisnost. Čovjek može biti ovisan o nekoj tvari kao što su droge ili duhan ili pak može biti vezan za određeno ponašanje kao što su pretjerano jedenje ili kocka. Unatoč bolesnoj potrebi, i jednostavniji vam postupci mogu pomoći u oslobađanju od štetne navike. Teži oblici ovisnosti, međutim, zahtijevaju stručnu pomoć.

Ako neko ponašanje asocijativno povežete užitkom ili oslobađanjem od stresa ili neugodnih osjećaja, možete steći naviku da se time poslužite svaki put kad proživljavate neke trenutke ili kada vas pojedini događaji iz vaše svakodnevice jednostavno navedu na to.

Neke ovisnosti, kao pušenje ili pretjerano uživanje pića, uvijek su fizički štetne. Međutim, svaka navika koja vam u životu postane dominantna može značiti danak što ćete ga platiti fizičkim ili emocionalni zdravljem te čak može postati opasnom i po vašu obitelj i okolinu.

Tvari poput opojnih droga i nikotina u duhanu u visokoj mjeri izazivaju ovisnost, a većina konzumenata postaje o njima i fizički ovisna. Istraživanja pokazuju da su neki ljudi genetski predodređeni za ovisnost zbog toga što su biokemijske tvari u njihovu mozgu uravnotežene na poseban način. Depresija ili tjeskoba mogu se, primjerice, povezati s poremećajem u ravnoteži neurotransmitera kao što je serotonin i hormona kao što su adrenalin zbog čega bolesna potreba koja vodi ovisničkom ponašanju postaje vjerojatnijom.

Svejedno, jednako je važan i utjecaj društva, emocija i ponašanja. Uz odlučnost, ustrajnost i potporu okoline, obrasci se ovisničkog ponašanja često mogu izmijeniti.

Ako ste skloni ovisničkom ponašanju, pokušajte prepoznati predznake novog ciklusa dok je on tek na početku te pronađite alternativne, manje samorazarajuće načine ponašanja. Primjerice, ako na depresiju ili stres reagirate posežući za pićem, cigaretom ili keksima, morat ćete naći bolji način za suočavanje s prikrivenim potrebama i za prevladavanje stresa.

Pri ovisničkom se ponašanju podiže razina dopamina i ostalih transmitera koji stvaraju osjećaj ugode, izazivajući naglu navalu ushita. S vremenom se, međutim, te stvari vraćaju na prvotnu ili čak na još nižu razinu uzrokujući neugodne apstinencijske simptome – osim ako sami sebi ne dadete daljnji poticaj ponavljajući ovisnički postupak.

Autor: S.G., Foto: Jcjgphotography/Shutterstock