Kako nastaje celulit

zasto imamo celulit

Čak osamdeset posto žena na Zapadu ima kvrgava masna područja na tijelu poznata kao celulit. Katkad zahvaća i muškarce. Vjerovanje da je masnoća u celulitu temeljito različita od masnoće na drugim mjestima prošireno je među laicima, ali nije točno. Celulit nije nikakav poseban zdravstveni problem osim ako uz to niste i gojazni.

Neki dijelovi tijela, kao što su bedra i stražnjica, osobito su podložni stvaranju celulita. Takav je celulit teško promijeniti, a obično se pojavljuje u razdobljima promjena reproduktivnih hormona – primjerice u pubertetu, tijekom trudnoće, menopauze ili pri uzimanju kontracepcijskih pilula.

Kako nastaje celulit?

Masnoća u celulitu razdvojena je neelastičnim trakama vezivnog tkiva. Te trake se protežu između kože i dubljeg tkiva, gdje su dobro učvršćene. Mnogi ljudi koji imaju celulit pate i od debljine. Kad se čovjek deblja, masne stanice rastu, ali vezivne trake ostaju iste duljine. Masnoće zato izbijaju na jedinu stranu na koju mogu – prema koži – a kad se to dogodi, trake zatežu kožu, stvarajući karakterističan izgled celulita. Problem se često pogoršava s godinama.

Slaba cirkulacija limfe može pridonijeti stvaranju celulita. Limfa je tekućina slična mlijeku koja odnosi višak tekućine, otpadne proizvode i toksine iz tkiva u krvotok preko limfnih puteva.

Slaba cirkulacija limfe – izazvana debljinom, nedostatkom tjelovježbe ili zadržavanjem tekućine – može omogućiti da se te otpadne tvari natalože u tkivu. To je možda jedan od razloga što i žene koje nisu gojazne imaju celulit.

Pokušajte održati tjelesnu težinu u granicama normale i izbjegavajte naglo debljanje. Redovito vježbajte kako biste poboljšali tonus tijela, smanjili masne naslage, ojačali mišiće te potaknuli cirkulaciju limfe i krvi. Nemojte dugo sjediti ili stajati. Pojedite svakog dana pet porcija povrća i voća. Ograničite uzimanje alkohola i kofeina. Pijte svakog dana dovoljno tekućine na bazi vode da utažite žeđ i da vam mokraća bude blijede boje.

Tjelovježba jača mišiće i poboljšava izgled dijelova tijela zahvaćenih celulitom. Posavjetujte se s trenerom o vježbama za one dijelove tijela koji su u vas zahvaćeni.

Francuzi celulit zovu peau d orange (narančinom korom) jer površina zahvaćenih područja nalikuje malim udubinama na narančinoj kori.

Autor: S.G., Foto: Ermolaev Alexander/Shutterstock