Kako napraviti zdravu pizzu

zdrava pizza

Možete li zamisliti svoju omiljenu hranu kao nešto fino, a ipak tako zdravo? Dovoljno je samo malo volje i vaš trud će se isplatiti. Puno žena je bar jednom u životu željelo ili je stvarno otišlo na dijetu. Pizza, cola, pomfri i ostala ukusna hrana je bila na zabranjenoj listi no svakodnevno ste je zamišljali kao glavno jelo na vašem stolu. To sada može biti ostvarivo pomoću zdrave pizze.

Da biste jeli zdravu pizzu nećete trebati odlaziti u restoran, nego ćete je moći sami napraviti kod kuće. Zbog visoke količine soli, masnoće te prevelike razine kalorija koje ima u sebi pizza se smatra nezdravom prehranom. Za vašu zdraviju varijantu pizze neće vam trebati obično bijelo brašno koje samo deblja nego integralno brašno koje je dobro za probavu i koje je hranjivo žitaricama.

Integralno brašno, ako vam ga se ne da praviti, možete kupiti već gotovo u trgovinama. Također, uz njega ćete se osjećati duže sitima te nećete imati potrebu za stalnom konzumacijom hrane.

Rajčice u sebi imaju mnogo antioksidansa koji štiti naše tjelesne stanice i čini nas zdravijima i mlađima. Zato je rajčicu poželjno što više nanijeti na tijesto. Time ćete si osigurati još kvalitetnije zdravlje. Vaša koža i kosa će vam na tome biti zahvalni jer su odlične i za njegu tijela.

Zbog velike količine kalcija, sir će biti poželjni sastojak zdrave pizze. Iako je vrlo ukusan, izbjegavajte ipak s pretjerivanjem jer sadrži više kalorija. Mozzarela se pokazala kao najbolji izbor zdrave pizze jer ima nisku vrijednost masnoće.

Uz pravu pizzu koja je zdrava potrebni su i zdravi mesni sastojci. Umjesto masnog mesa odlučite se za puretinu, piletinu ili škampe. A ako mislite da ovdje mesu mjesta nema, napravite vegeterijansku deliciju.

I za kraj, na pizzu stavite što više povrća. Time ćete poboljšati okus, a sokovi povrća će pizzu učiniti još ukusnijom i zdravijom. U obzir dolazi luk, masline, mini rajčice, paprike te brokule. Kao začin koriste origano ili kopar. Dobar tek!

Autor: A.B., Foto: Ruslan Semichev/Shutterstock