Kako napraviti sladoled od čokolade

priprema sladoleda
Priprema sladoleda, Foto: Helenlbuxton/Shutterstock

Zasigurno da ne postoji osoba koja ne bi htjela trenutno uživati u ukusnom, hladom sladoledu. Bogata i gusta čokoladna krema osnova je ove ledene poslastice. Da biste se što uspješnije osvježili u vrijeme ovih visokih i neugodnih temperatura, donosimo vam zanimljiv i krajnje ukusan recept za domaći sladoled sa okusom čokolade.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu domaćeg sladoleda kod kuće jest jedna do dvije šalice mlijeka, 3 jaja, pola šalice šećera, bijelog ili smeđeg nije toliko važno. Zatim vam treba sitno nasjeckana crna ili tamna čokolada, dvije žlice estrakta od vanilije, dvije žlice soli i dvije velike šalice polumasnoga slatkog vrhnja.

U manju posudu što debljeg dna ulijte mlijeko i zatim ga zagrijte na umjerenoj vatri. Čim se pojavi promjena, najčešće mali mjehurići, odmah sklonite posudu sa štednjaka. Zatim u drugu, čistu posudu dodajte tri jaja, šećer te sve zajedno miješajte nekoliko minuta. Neka miješanje bude na što nižoj temperaturi. Neprestano miješajte i ulijevajte vruće mlijeko.

Kuhajte sve dok se rijetka krema u tankom sloju ne počne zadržavati na poleđini metalne žlice. To je znak da je temperatura kreme dosegla odgovarajući stupanj. Nakon toga, nad velikom posudom postavite gusto cjedilo i polako ulijte kuhanu kremu. U nju umiješajte nasjeckanu čokoladu, estrakt vanilije, sol i slatko vrhnje.

Posudu prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na barem dva sata. Želite li da se brže ohladi, stavite ga u zamrzivač kod čega će pola sata biti dovoljno da postigne odgovarajuću gustoću i formu. Ohlađenu kremu izlijte u aparat za sladoled i zamrznite prema uputama za upotrebu aparata. Dobar tek!

Autor: D.Š. Foto: Helenlbuxton/Shutterstock