Kako napraviti prirodno biljno mlijeko

soja mlijeko

U našim trgovinama cijene prirodnih biljnih mlijeka iznimno su visoke pa se radi toga malo tko odlučuje na njihovu kupnju i konzumiranje. Međutim, pravo prirodno biljno mlijeko možete napraviti i kod kuće. Ono će biti još veći izvor biljnih vlakana jer mlijeka pripravljena kod kuće sadrže i veći postotak biljaka kod pripreme.

Donosimo vam ideje za neke od najčešće konzumiranih biljnih mlijeka i recepte za njihovu pripremu. Od pribora potrebni će vam biti samo blender i gaza.

1. Sojino mlijeko

Uzmite soju koju ste izmjerili u jednoj šalici i operite je dobro. Ostavite je tako potopljenu u vodi 12 sati. Nakon što je odstajala, stavite je u blender s pola litre vode, 2-3 datulje, 1 žlicom meda i 1 štapićem vanilije. Sve dobro izblendajte i procijedite kroz gazu. Mlijeko možete iskoristiti u roku 3 dana. Važno je da stoji na hladnom mjestu u frižideru.

2. Bademovo mlijeko

Zakuhajte malo vode. Nakon što zavrije dodajte u nju šalicu izmjerenih badema na kratko da provrije. Dovoljno će biti desetak sekundi. Izvadite ih iz vode i ostavite da se ohlade 3-4 minute. Skinite im ljusku i stavite ih u blender. Dodajte još 4 šalice hladne vode, 1 žlicu lanenog ulja i 1 žlicu ekstrakta ječmenog slada i izblendajte. Ako želite dodajte i malo cimeta.

3. Kokosovo mlijeko

200 grama kokosovog brašna stavite u pola litre vode i ostavite da stoji jedan sat. Nakon toga smjesu stavite u blender i izmiksajte. Procijedite kroz gazu i zasladite po želji.

4. Prirodno čokoladno mlijeko

Mjera neka vam bude jedna šalica. Izmjerite jednu šalicu oraha i dobro ih operite. Ostavite ih u vodi 3 sata. Izvadite ih iz vode i stavite u blender. Dodajte im 2 žlice agava sirupa, 3 datulje, 4 žlice mljevenog rogača i jedan štapić vanilije. Na kraju svim sastojcima dodajte i 300 ml vode. Nakon blendanja procijedite kroz gazu. Mlijeko možete koristiti 3 dana s time da mora biti pohranjeno u frižideru.

Da bi uživali u biljnom mlijeku nije nužno da budete vegan. S vremena na vrijeme počastite se ovim ukusnim napitkom koji može biti izvor zdravlja iz biljaka soje, badema, kokosa ili oraha. Biljno mlijeko možete pripremiti i bez šećernih dodataka, ovisno o vašoj želji.

Autor: M.L., Foto: discpicture /Shutterstock