Kako napraviti marmeladu

marmelade

Bakine marmelade i džemovi su proizvodi dobrih starih vremena. Za mnoge je doručak bez marmelade i džema teško uopće zamisliv. Posebice zdravi domaći pekmez. Za prste polizati. Znate li da su početkom dvadesetog stoljeća prosječne obitelji godišnje punile čak 70 staklenki sa džemom, marmeladom ili pekmezom, a do kraja osamdesetih je to radilo svega dvije trećine kućanstava.

Voće poput dunja se ukuhava u žele, dok se šljive prerađuju samo u džem. Riječ marmelada znači džem od dunja i porijeklo joj je iz Portugala. U Njemačkoj se ta riječ koristi samo za marmelade od agruma. Razlika između marmelade i džema je ta da se marmelada kuha dok voće ne omekša dok džem sadržava cijele plodove.

Da bi kuhanje marmelade i džema uspjelo, morate se pridržavati uputa, iako to ne bi trebalo biti teško. Bitno je da je voće čisto i da nije trulo, a od aparata i pribora za kuhanje vjerojatno imate sve u kuhinji.

Ako želite ukuhavati veće količine voća, onda nabavite veći lonac za ukuhavanje i vodite računa o tome da vam lonac ima debelo dno kako vam voće ne bi zagorjelo. Poželjno bi bilo imati i termometar za šećer kako bi mogli utvrditi točnu temperaturu želiranja.

Za dobro želiranje morate upotrijebiti želirajući šećer koji se sastoji od šećera i pektina. Pektin postoji u obliku praška i u tekućem stanju, a možete ga i sami napraviti.

Voće ima različite količine pektina, a najviše ga ima u nezrelom voću. Možete ga napraviti od jedne kile nezrelih jabuka, od zelenog ogrozda, svijetlocrvenog ribiza i dinja i od dva decilitra vode.

Voće operite i odstranite mu peteljke te narežite na manje komade. Ako kuhate na električnom štednjaku, dobro ga zagrijte jer je bitno da pektin što prije postigne visoku temperaturu, u suprotnom će se raspasti.

Zakuhajte voće i vodu u loncu i to oko 30 minuta i uz miješanje kuhajte dok se masa ne zgusne do pola. To ocijedite žlicom kroz cijedilo i skladištite u staklenkama. Sve lijepo sterilizirajte 10 minuta u vrućoj vodi. Takav koncentrat po potrebi dodajite drugom voću.

Autor: S. G., Foto: Gephoto/Shutterstock