Kako napraviti džem

džem na kruhu

Ukoliko ste ljubitelj domaće pripremljenih džemova donosimo vam dva recepta koji će vas oduševiti. Svima je vrlo dobro poznato kako je kvalitetan doručak preduvjet za odlično zdravstveno stanje, stoga konzumirajte džem barem 2-3 puta tjedno. Džem u kombinaciji sa zobenim pahuljicama, jogurtom i lješnjacima je obrok sa visokom energetskom vrijednosti.

Džem od jagoda i višanja

Kuhajte 2 kg šećera i pola litre vode. Kad šećer postane proziran, dodajte 1 kg opranih i od koštica očišćenih višanja i pola kg opranih i od koštica očišćenih trešanja (bijelih). Kad masa zavri, kuhajte još koju minutu, zatim dodajte 2 kg opranih očišćenih vrtnih jagoda i pola kg opranih očišćenih šumskih jagoda. Sve zajedno kuhajte neprestano miješajući dok ne dobijete gust džem. Još vruć ulijevajte oprezno u tople staklenke i ostavite u pećnici do sutradan. Zatim staklenke dobro zavežite pergamentnim papirom i ostavite na suhom i hladnom mjestu.

Džem od naranče

Lijepe zdrave, sočne i bez sjemenja “Jafa” naranče dobro operite i obrišite. Zatim ogulite koru i s njih uklonite bijeli dio, tako da ostane samo žuti dio kore. Koru skuhajte u malo vode, ohladite i izrežite na vrlo tanke rezance. Stavite ih u porculanski tanjur, pokrijte i ostavite do daljnje upotrebe. Meso naranči izrežite na kockice, uklonite sjeme ako ga ima, pospite šećerom, pokrijte ubrusom i ostavite da prenoći. Na 1 kg naranči stavite 1 1/4 kg šećera. Sutradan kuhajte naranče i šećer kratko vrijeme, dodajte im rezanu koru od naranče koju ste priredili i sok od 1 limuna. Kuhajte dok džem ne bude gust. Još vruć džem izručite u čiste tople staklenke. Staklenke pokrijte čistom krpom i ostavite do sutradan. Tada ih dobro zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto.

Foto: luv M/Flickr