Kako napraviti džem od kupina

džem od kupina

Bez obzira u kojem obliku odlučite konzumirati kupine – sigurno nećete pogriješiti. Iako ih najčešće jedemo sirove, jer su tako i najljekovitije, kupine su jako popularno voće za preradu. Ovaj put vam donosimo savjete o tome kako pripremiti džem od kupina, ali prije nego se bacimo na recept, spomenut ćemo neke zanimljivosti o kupinama i njihova ljekovita svojstva.

Kupina se u ljekovite svrhe počela koristiti prije dvije tisuće godina. Grci i Rimljani su njenu koru, lišće i plodove koristili za liječenje brojnih bolesti – od blažih infekcija do otrovnih ugriza. Međutim, ljudima je danas manje poznato koliko su kupine zapravo ljekovite.

Ovo bobičasto voće sadrži vitamine A, C, E, K te vitamine B skupine. Kupine su dobar izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana, a od minerala sadrže fosfor, kalij, kalcij, magnezij i željezo. Bogate su antioksidansima koji povoljno djeluju na zdravlje očiju i mogu smanjiti oštećenje vida.

Redovitom konzumacijom kupina možete poboljšati motoričke i kognitivne sposobnosti i pamćenje. Osim toga, s obzirom na to da sadrže obilje flavonoida, kupine čuvaju zdravlje srca, a magnezij i vlakna sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka te moždanog i srčanog udara.

Osim plodova, ljekovito je i lišće kupine koje se koristi za pripremu čaja protiv grlobolje, krvarenja itd. Popularno je i vino od kupina koje se koristi u liječenju anemije.

Sada kad smo se upoznali s prednostima koje pruža ovo ukusno voće, možemo prijeći na recept za pripremu džema od kupina.

Recept za džem od kupina

Sastojci

  • 2 kg kupina
  • 1 kg šećera
  • 4 vrećice vanilin šećera

Priprema

Kupine prvo izvagajte pa ih operite i stavite u veću posudu. Slažite red kupina, red šećera. Posudu poklopite i ostavite da stoji nekoliko sati kako bi kupine pustile sok.

Nakon toga stavite lonac s kupinama na štednjak i kuhajte ih. Kad smjesa prokuha i krene se stvarati pjena, smanjite temperaturu i kuhajte još pola sata uz povremeno miješanje. Pjenu koja se bude stvarala uklanjajte žlicom.

Poslije 30 minuta još smanjite temperaturu i kuhajte sve dok se džem od kupina ne ukuha. Gustoću možete provjeravati tako da izvadite malo džema na tanjur i pustite da se prohladi. Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer.

Staklenke u kojima ćete čuvati džem od kupina moraju biti čiste i sterilizirane. Oprane staklenke složite na lim za pečenje pa ih ostavite desetak minuta na pećnici koju ste prije toga zagrijali na 150 stupnjeva.

Topao džem prebacite u staklenke dok su još tople pa ih vratite još 20-tak minuta u isključenu (ali još uvijek toplu) pećnicu. Nakon toga ih dobro zatvorite i omotajte dekom ili debljim ručnikom kako bi se postupno hladile. Kad se ohlade, spremite na ih na suho i tamno mjesto na kojem čuvate ostatak zimnice.

Džem od kupina s čokoladom

Sastojci

  • 1 kg kupina
  • 1 dl vode
  • 2 naranče
  • 800 g šećera (ako su kupine potpuno zrele, može i manje)
  • 200 g tamne čokolade za kuhanje
  • želin

Priprema

U lonac dodajte 1 dl vode i kupine. Nakon što voda prokuha, ostavite kupine da se kuhaju otprilike 10 minuta. Skuhane kupine propasirajte kroz cjediljku. Ako imate blender, ostatke od pasiranja kratko usitnite i propasirajte još jedan put.

Dobiveni sok od kupina ulijte u lonac i kuhajte. Dodajte i cijeđeni sok od dvije naranče. Pjenu koja će se stvarati tijekom kuhanja uklanjajte s površine. Nakon 20-30 minuta kuhanja dodajte šećer u koji ste umiješali želin. Pred kraj kuhanja dodajte kockice čokolade i miješajte dok se sve ne otopi.

Autor: A.V., Foto: greatdaneinc/Pixabay