Kako napisati kvalitetan životopis

pisanje životopisa

Životopis je prvi i osnovni način komunikacije s potencijalnim poslodavcem, on vam treba ukoliko se javljate na neki natječaj za posao ili stručno usavršavanje, a od velike je važnosti da ga prilagođavate svakom poslodavcu.

Ne preporuča se korištenje standardnog obrasca kojeg šaljete na svaki natječaj, već je potrebno mijenjati određene podatke sukladno tome na kakav natječaj se javljate, a informacije moraju biti relevantne za posao za koji šaljete životopis. Sasvim je uredu koristiti primjer životopisa s interneta, dok god ga prilagodite poslodavcu kojem ga šaljete.

Životopis sadrži vaše osnovne podatke, prvenstveno o obrazovanju i radnom iskustvu, te vašim ciljevima, vještinama, sposobnostima i aktivnostima. On mora biti jednostavan, čitljiv, pregledan i sistematičan, mora imati dovoljno podataka o vama, dakle, ni previše ni premalo, a tu granicu morate sami odrediti. Kada počinjete pisati životopis, svakako navedite osobne podatke s punim imenom i prezimenom, kontakte poput adrese, telefona, mobitela i e-mail adrese.

Preporuča se da podatke o obrazovanju navodite od najvišeg stupnja obrazovanja, obavezno istaknuvši gdje i kada ste taj stupanj dobili. Na isti način navedite i radno iskustvo, jedina je iznimka da na vrh isteknete odgovarajuće radno iskustvo slično mjestu za koje se javljate. Uz navedena iskustva ukratko opišite poslove koje ste obavljali, te odgovornosti i zaduženja koja ste imali.

Kao dodatna znanja i stručna usavršavanje navedite diplome i certifikate koje imate te tečajeve koje ste položili, a koji vas čine različitim od drugih kandidata, kao na primjer tečajevi na kojima ste stekli specifične vještine i znanja, tečajevi koji nemaju direktnu vezu s pozicijom za koju aplicirate jer je to pokazatelj vaših interesa. Također, navedite ciljeve, planove i vaš doprinos tvrtki na čiji natječaj se javljate.

Potrudite se da u životopisu nema gramatičkih pogrešaka, pa ga pročitajte nekoliko puta prije no što ga pošaljete, kako bi ispravili eventualne pogreške, a idelano je da ga netko drugi pročita jer će prije uočiti neke pogreške. Pišite punim riječima i izbjegavajte kratice, te pripazite da su glagoli u istom vremenu. Pišite standardnim fontom i u crnoj boji jer tako pisan živitopis izgleda profesionalno. Također navedite, ako se u natječaju izričito ne traži da i to pošaljete, da potrebnu dokumentaciju možete dostaviti na zahtjev.

Nipošto nemojte navoditi krive podatke i nemojte lagati jer je vrlo velika vjerojatnost da će se otkriti kako niste ono za što se predstavljate.

Autor: S.Š., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock