Kako nagovoriti dijete da jede povrće

mama i djeca

Poznato je kako velik broj djece ne voli jesti zdrave namirnice kao što su voće i povrće. Zašto je to tako? Neki razlog vide u oponašanju starije braće i sestara koji najradije jedu brzu hranu, dok kod neke djece postoji alergijska reakcija na određenu hranu, a ostalima jednostavno ne izgleda primamljivo.

Puno se roditelja zapitalo kako nagovoriti svoje dijete da se počne zdravo hraniti i da nema svaki put s njim probleme kada dođe vrijeme ručka ili večere. Dobro je što postoje trikovi uz koje će vaše dijete zavoljeti ukusno i zdravo povrće, a vi se više nećete morati živcirati.

Ukoliko imate uvjeta mogli bi pokušati sa sadnjom povrća u vlastitom vrtu. Važno je da od samog početka u cijeli proces uključite i svoje dijete, koje bi na taj način moglo zavoljeti prirodu i poželjelo jesti povrće u čijoj je sadnji i samo sudjelovalo.

Dosadašnja istraživanja su pokazala kako djeca ne vole zelenu boju na hrani. Za sve one koji se žele osigurati da će im dijete pojesti dovoljnu količinu povrća bogatog željezom, kalijem i magnezijem, mogu zamaskirati hranu kao što su kelj i poriluk i to tako što će ih ukombinirati s drugim namirnicama poput bijelog mesa ili neke druge namirnice. Malo varanja ovdje neće naškoditi.

Mnogo djece odbija jesti zdravu hranu koja obiluje vrijednim i neophodnim nutrijentima. Da bi se pobrinuli da će vaše dijete pojesti sve ono što ispred njega servirate, možete svaki komad povrća narezati na manje komadiće i pomiješati sa ostalom hranom. Nećete pogriješiti ako ga umetnete u neki od umaka.

Pire ne mora biti napravljen samo od krumpira, mlijeka i maslaca. Možete mu dodati i mrkvu koju ste prije toga usitnili u blenderu ili cvjetaču. Samo na taj način će vaši najmlađi dobiti zadovoljavajuću količinu minerala, vlakana i vitamina koja su im potrebna za rast i razvitak bez bolesti.

Poslužite se ovim trikovima i usadite svom djetetu navike koje će ga pratiti do kraja života, a tko zna možda s vremenom varke više neće biti potrebne nego će ono samo tražiti da pojede poriluk, kelj ili nešto drugo.

Autor: S.Š., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock