Kako naći posao

traženje posla

Kada idete na razgovor za posao pripremite se najbolje što možete i trudite se pokazati u najboljem svijetlu. Postoji par trikova uz koje možete lakše dobiti posao, a u nastavku vam donosimo koji su to.

Kod slanja molbi za posao, imajte uz sebe mali kalendarić u koji ćete zapisivati sve tvrtke kojima šaljete molbu i datume kada ste ih poslali, kako bi se kod poziva na razgovor lakše snašli, tj. znali o kojoj tvrtki je riječ.

Kod natuknice pod imenom tvrtke možete i zapisati o kakvoj se firmi radi te male natuknice za što smatrate da je bitno, kako bi vam kasnije bilo lakše. Kada budete pozvani na razgovor za posao nositi svoj kalendarić sa sobom i imajte ga na razgovoru pored sebe, pa zapisujte natuknice koje smatrate da su važne. Na taj način ćete poslodavcu dati do znanja koliko ste odgovorni i organizirani, što će vam ići u prilog.

Sljedeći korak nakon što obavite razgovor za kojeg ste se naravno maksimalno pripremili i prikazali se u najboljem mogućem svijetlu, pitajte poslodavce što vam je dalje činiti. Ako vam kažu da će se oni vama javiti i da ih ne zovete, onda ih nemojte zvati! Ako napravite suprotno od onog što kažu, to im se neće svidjeti, pa svakako samo slijedite njihove upute.

Nakon razgovora za posao pošaljite poslodavcu e-mail zahvalnosti, u kojem mu jednostavno samo napišite “Hvala na pruženoj šansi za razgovor”. Takvi mailovi jako dobro djeluju na poslodavca i najbolje ih je poslati odmah nakon razgovora. Ovakvim postupkom ćete sigurno biti zapamćeni i na vrhu popisa! E mail zahvalnosti nemojte slati nakon nekoliko dana jer tada to više nema smisla.

Ako su rekli da ćete se čuti kroz primjerice tjedan dana, a odgovor još nije stigao, pričekajte još tjedan dana. Uvijek je u redu čekati dodatni tjedan više jer poslodavci su zaposleni i vi niste jedini koji ste poslali molbu za posao, tako da pričekajte barem još jedan tjedan prije nego ih kontaktirate. Nemojte im nikada slati mail da ih pitate nešto vezano za taj posao jer će izgledati da ste nesnalažljivi i to ih niste to pitali na razgovoru kada je bila idealna prilika za to.

Ukoliko ste i dalje u potrazi za poslom, pokušajte poslove tražiti na stranicama koje nude poslove i gdje se poslodavci oglašavaju. Na takvim stranicama osim tvrtki koje zapošljavaju možete i sebe upisati, tako da kada poslodavac traži nekoga određenog, može vidjeti i vas. Na tim stranicama možete vidjeti koje firme traže zaposlenike, kakvu vrstu zaposlenika, gdje se nalaze, koliko dugo posluju, itd. A odmah si možete i filtrirati tvrtke po stručnoj spremi koju posjedujete, lokaciji koja vam odgovara, itd. Takvih web stranica danas ima mnogo, pa ne gubite vrijeme i odmah krenite s traženjem.

 Autor: A.Z., Foto: auremar/Shutterstock