Kako na najbolji način uslikati prirodu

Bubamara, Foto: Photoxpress

Danas kada smo svi na neki način zapeli u balonu modernog vremena, teško je zamisliti kako se nekada veliki dio slobodnog vremena posvećivao uživanju u prirodi i zabilježavanju njezinih najljepših trenutaka. To se nekada činilo putem kistova, tempera i ostalih slikarskih alata. Sada kada nam je na dohvat ruke najnoviji krik tehnike, imamo priliku uhvatiti posebne detalje prirode raznim fotoaparatima i to po pristupačnim cijenama.

Da bi uslikali neki lijepi detalj ne trebate biti profesionalni fotograf, nego je dovoljno da pokažete malo želje i puno entuzijazma, kako bi vaš boravak u prirodi ostao u najboljem sjećanju ne samo vas nego i oni s kojima želite podjeliti svoje uspomene. Iako ne trebate znati apsolutno sve o fotografiji, morate biti svjesni činjenice kako za dobru fotografiju treba imati nekoliko ključnih informacija o samom objektivu i naravno tipu fotoaparata.

Na tržištu postoje različiti modeli fotoaparata i svaki od njih ima neke karakteristike koje bi vam mogle zatrebati. U tom slučaju naš je savjet, da zamolite prodavača neka vas savjetuje u vašoj kupnji. Dakle ako je vaša želja slikati prekrasne motive iz prirode možemo dati par savjeta kako to učiniti na najbolji mogući način. Prvo što trebamo odrediti je što točno želite uslikati.

Ako se radi o životinjama, tada trebate imati na umu da za ovu vrstu slika ovisi koliko je velika životinja. Znači ako želite uhvatiti trenutak kada se bubamara odmara na jednom dijelu lista, tada se uglavnom oslanjate na makro-objektive, pomoću kojih ćete najbolje zabilježiti trenutak za koji želite da vam ostane u sjećanju. To ne znači da je makro-fotografija jedini način slikanja takvih motiva, ali je zato ipak najpouzdanija.

Ako se kojim slučajem odlučite na korištenje širokokutnog objektiva, od 14mm do 35mm može vam se dogoditi da dok slikate bubamaru obuhvatite puno širi prikaz slike i tako vam se glavni motiv izgubi u bogatom zelenilu prirode. U tom je slučaju najbolje da motiv koji želite uslikati stavite blizu objektiva. Tada ćete dobiti jasan prikaz onog što ste željeli uslikati. Na taj ćete način dobiti pozadinu koja okružuje vaš motiv, ali da se taj motiv ne izgubi.

Za najbolji način slikanja prirode možemo koristiti i širokokutne zoom objektive od 20-35mm. U slučaju da želite uslikati pticu naš vam je savjet da koristite teleobjektive od 300 do 600 mm. Kako nebi pomislili da je dovoljno samo uzeti odgovarajući tip objetiva, treba imati na umu da se morate dobro pripremiti. Odnosno morate napraviti plan i program. Pod tim prije svega mislimo na to da prirodu prije svega treba dobro poznavati.

Kako bi postigli savršenu sliku neke životinje morate malo više znati o njoj, načinu života, gdje se kreće i kako se hrani. Sisavci su najpoznatiji po tome da ih je najbolje slikati ujutro i navečer kada se hrane. Da se što bolje uklopite u njihovo okruženje, uzmite si svu potrebnu opremu pod čim mislimo na šator i ostale stvari koje će vam omogučiti promatranje životinja u njihovom prirodnom okruženju.

Ostvariti najbolje fotografije, odnosno najbolji način slikanja željenih motiva u prirodi ostvarit ćete ujutro ili navečer, a možda čak i više ujutro jer je tada život najaktivniji. Puno se toga događa. Sretno u vašem proučavanju!

Autor: S.Š. Foto: Photoxpress