Kako mrziti

par u svadji
Par u svađi, Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Mržnja je kao i ljubav već jako dugo dio našeg društva i jednostavno postoji kao svojevsrna ravnoteža svim onim pozitivnim osjećajima koje osoba može imati prema nekom drugom. Mržnja će nažalost uvijek postojati budući da se živi u društvu koje to tolerira, pa čak i na neki način podupire. Međutim treba imati na umu što mržnja zapravo radi tijelu svakog čovjeka.

Problem leži u tome što mržnja na neki način izjeda čovjekovu dušu, polako ga izgriza i zapravo sve više utječe na samo zdravlje. Naime velika količina negativnih osjećaja svakim trenom sve više pogoršava ne samo fizičko, nego i psihičko stanje.

Kako mrziti? To uopće nije problem budući da živimo u svijetu u kojem se događa previše negativnih stvari i potrebno je jako malo kako bi prema nekom imali krajnje negativne osjećaje. Mrziti nije problem, a pogotovo ako imate sposobnost i voljeti.

Prema posljednje provedenim istraživanjima pokazalo se kako je mržnja moguća samo onda ako ste prije imali velike osjećaje, odnosno ako ste voljeti određenu osobu, a onda se to iz nekog razloga promijenilo i ostala je samo mržnja.

Želi se zapravo reći da je za mržnju potrebno biti spreman osjećati puno, odnosno imati mogućnost primanja i isto tako dijeljenja osjećaja, bila ona pozitivna ili možda negativna. Treba imati na umu kako mržnja predstavlja jak osjećaj.

Mrziti možete uglavnom one osobe koja dobro poznajete i koje su vam se iz nekog razloga jako zamjerile, nebitno koji je razlog, ali bitno je da ste svoju empatiju pomalo potisnuli i okrenuli se prema postavljanju zida kao štita od bilo kakvih pozitivnih osjećaja.

Mržnja nije zdrava i kao što je rečeno na početku, ona polako izjeda svakog čovjeka i ne dozvoljava mir i opuštenost, nego samo grč i živciranje. Ogradite se od otrovnih misli i poradite na povećanju tolerancije kao najboljeg lijeka u borbi protiv mržnje.

Autor: S.Š. Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock