Kako liječiti želudac

kako liječiti želudac

Želučana kiselina je važna jer pomaže razgraditi hranu koja se unese u organizam te omogućiti korištenje njezinih vrijednih sastojaka. Iako je potrebna, želučana kiseline može uzrokovati probleme, a da bi ih znali izbjeći ili ublažiti, slijede korisni savjeti kako liječiti želudac.

Prirodno liječenje želuca

Da bi znali kako ublažiti želučane tegobe, potrebno je okrenuti se alternativnim metodama među kojima je i spavanje. Dok čovjek spava tijelo pomaže obnoviti oštećenja nastala na sluznici želučane stijenke. To radi na taj način tako što potiče pojačanu proizvodnju bjelančevine treofila, koja pomaže obnoviti sluznicu za vrijeme spavanja.

Čovjek da ne bi imao problema sa želucem, mora svaku noć spavati između 6 i 8 sati.

Žgaravica je samo jedan od problema s kojim se bore mnogi pojedinci. Najbolji način kako se boriti protiv žgaravice je pokušati duboko disati. Liječnici su uvjereni kako ova metoda pomaže smanjiti razinu želučane kiseline u jednjaku.

Svi koji imaju problema s kroničnim oblikom žgaravice trebali bi svaki dan duboko disati ne samo radi olakšavanja trenutnog stanja, nego i zbog smanjene upotrebe lijekova. Na kraju dana ćete biti opušteni i sretni što ste si uspjeli pomoći, a da pritom niste opteretili jetru.

Protiv žgaravice može pomoći i žvakaća guma jer se žvakanjem pomaže proizvesti veća količina sline, koja zaštitnim slojem oblaže jednjak te sprječava pojavu žgaravice. Bez obzira što žvakaće gume pomažu, ne treba pretjerati kako ne bi došlo do pojave želučanog ulkusa.

Čir na želucu predstavlja teško i opasno stanje ako se ne krene s liječenjem na vrijeme. Prema mišljenju stručnjaka postoji hrana koja će pomoći kod čira.

Tako će se konzumacijom određenih namirnica pomoći u obnovi želučane sluznice te će se ubrzati rezultati terapije propisane od strane liječnika.

Da bi terapija bila učinkovita, bilo bi dobro istovremeno kombinirati nekoliko različitih vrsta namirnica. Tako bi mogli u isto vrijeme popiti sok od brusnica te nakon toga pojesti probiotički jogurt obogaćen kurkumom. Spomenute namirnice uključujući zeleno povrće te plavu ribu pomažu obnoviti želučanu sluznicu.

Tijekom doručka, ručka ili večere ne treba žuriti nego uzeti dovoljno vremena između svakog zalogaja. Takve će stanke pružiti probavnim sokovima više vremena da odrade svoj posao, a mozgu omogućiti da na vrijeme dobije obavijest o tome kako ste siti i to prije nego pojedete puno više od planiranog.

Hranu treba dobro sažvakati jer će se na taj način više uživati u svakom obroku te isto tako smanjiti mogućnost za dobivanje žgaravice.

Autor: S.Š., Foto: a a/ free images