Kako liječiti sinuse

kako liječiti sinuse

Sinusi predstavljaju prostor u kostima lubanje i prekriveni su sluznicom koja je odgovorna za održavanje vlažnosti u nosnicama. Kada dođe do zadebljanja sluznice onemogućava se normalni protok zraka i nastupa upala sinusa, koju možete liječiti na razne načine.

Nakon što više ne postoji mogućnost za normalni protok zraka, dolazi do zadržavanja sekreta, a zbog čega nastaju tegobe koje potom treba liječiti. Postoji nekoliko simptoma na temelju kojih možete zaključiti radi li se o upali, a to je smanjen osjećaj mirisa, povišena temperatura i začepljen nos.

Kada nastupi upala s njom dolazi i neugodna bol čiji će intenzitet ovisiti o tome koji dio sinusa je zahvaćen. Ako su u pitanju sfenoidni sinusi koji se nalaze u stražnjem dijelu nosa, oni će uzrokovati bolove u području vrata i uha.

Maksilarni sinusi koji se nalaze u području jagodica uzrokuju bol u obrazima i zubobolju, dok frontalni sinusi iznad očiju mogu dovesti do boli u području iznad oka. Etmoidni sinusi koji se nalaze između očiju mogu dovesti do bolova kod očiju.

Koliko ste puta kada vam je nos bio začepljen posegnuli za tabletama u želji da brzo riješite problem? Iako su one predviđene za liječenje upala, jasno je kako ponekad treba razmisliti o prirodnim rješenjima.

Prirodni lijekovi su odlično rješenje ako u pitanju nisu bakterije koje treba liječiti uz pomoć antibiotika i onda kada želite ublažiti bol dok ne odete kod doktora.

Jedna od metoda koja će vam pomoći izliječiti sinuse ako se ne radi o težem obliku upale je inhaliranje uz pomoć nekoliko vrsta čajeva. Potrebno je skuhati čaj od kamilice, đumbira i kadulje te ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja. Nagnite se na posudu i inhalirajte ljekovitom tekućinom uz koju ćete ponovno prodisati.

Inhaliranje je proces koji najbolje pomaže kod oslobađanja dišnih puteva kao i topli oblozi. Uzmite ručnik u namočite u toplu vodu gdje ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja. Prislonite ručnik preko nosa i čela i mirujte neko vrijeme kako bi toplina mogla djelovati te olakšati pritisak u sinusima.

Kako bi što prije riješili problem otežanog disanja kroz nos nemojte čekati nego odmah posegnite za nekim od prirodnih rješenja, a ako se tegobe nastave potrebno je posjetiti liječnika opće prakse koji će vas potom uputiti na daljnje pretrage.

Autor: S.Š., Foto: Poulsons Photography/Shutterstock