Kako liječiti posjekotine

posjekline i ogrebotine

Neizbježan dio aktivnog djetinjstva, a katkad i odrasle dobi, u kuhinji ili vrtu, manje posjekotine i ogrebotine gotovo se uvijek mogu izliječiti kod kuće tradicionalnim lijekovima za prvu pomoć. Svrha je liječenja zaustaviti krvarenje, zaštititi rasječenu kožu od infekcije i ubrzati zacjeljivanje.

Posiječete li koži ili tkivo ispod nje oštrim predmetom kao što je nož ili komadić stakla, javit će se krvarenje, katkad i jako, ako su presječene žile. Ogrebotine su površinske ozljede koje mogu sadržavati čestice prljavštine ili zemlje.

Što biste trebali poduzeti odmah?

Sljedeći koraci služe uklanjanju nečistoća, zaustavljanju krvarenja i zaštiti od infekcija.

Operite ruke sapunom i toplom vodom prije nego što dodirnete ranu. Oprezno operite ranu tekućom mlakom vodom da biste odstranili nečistoće. Tapkajte sterilnom gazom ili čistom tkaninom pa nekoliko minuta blago pritišćite ranu.

Spojite otvorenu posjekotinu uskim komadom sterilne kirurške vrpce.Malu posjekotinu ili ogrebotinu pokrijte ljepljivim zavojem, a veću sterilnom gazom koje ćete pričvrstiti zavojima.

Spriječite infekciju

Operite posjekotinu ili ogrebotinu otopinom sode bikarbone ili rashlađenim čajem od cimeta, žalfije ili peršinova lista – sve su te biljke antiseptične. obični crni čaj, sok od luka i sok od češnjaka također su antiseptični, a pomažu i ublažiti krvarenje. Med nanesen na posjekotinu pomaže pri sprječavanju infekcije i pomaže zacjeljenju.

Jako krvarenje

Ako rana jako krvari, a ništa nije ušlo u nju, podignite ozlijeđeni dio tijela, stavite čist zavoj i pritisnite rukom kako biste zaustavili krvarenje. Preko toga stavite još jedan zavoj.

Operite svu prljavštinu na ogrebotini i oko nje vatom umočenom u neku antiseptičku otopinu.

Ako je krvarenje jako ili ne prestane nakon nekoliko minuta, ako se na posjekotini ni nakon sedam dana ne stvari krasta, ali se vide znakovi infekcije (oticanje, crvenilo, gnoj), ako je u rani ostalo strano tijelo, ako je posjeklina izazvana prljavim predmetom, a ozlijeđena osoba se nije cijepila protiv tetanusa u posljednih 10 godina, potražite liječničku pomoć!

Autor: S.G., Foto: Imcsike/Shutterstock