Kako liječiti opekline od sunca

ana-zibar

Nakon što ste dan proveli na suncu mogli bi primijetiti opekline, ljuštenje kože i osjetiti svrbež. Ako vam se javi guljenje kože ono može ostaviti loš izgled, ali i biti prilično bolno. U nastavku vam donosimo nekoliko načina koji će vam pomoći ublažiti navedene simptome na koži.

Za početak izbjegavajte izlazak na sunce u razdoblju od 11 do 16 sati jer što se manje budete izlagali suncu to su manje šanse da ćete izgorjeti. Niti slučajno nemojte spavati na plaži ako svoj ručnik niste postavili u hlad!

Guljenje kože

Ako vam se koža počela guliti prvo što trebate napraviti je ohladiti je tuširanjem. Hladna voda će pomoći vašoj koži da uspori proces guljenja i da se ohladi.

Nakon tuširanja kožu sušite tapkajući po njoj mekanim i čistim ručnikom. Svakako izbjegavajte trljanje kože kako slučajno ne bi proširili i ubrzali ljuštenje.

Gel za tuširanje

Nikako nemojte koristiti gel za tuširanje ako ste kojim slučajem izgorjeli na suncu jer gle izaziva svrbež i peckanje na opečenim mjestima.

Opečenoj koži smeta sol pa se savjetuje da se nekoliko dana izbjegava kupanje u moru kako još uz opekotine ne bi dobili i alergiju.

Zaštitna krema

Sa zaštitnim kremama nije dobro pretjerivati, ali obvezno se moraju nanositi na tijelo prije svakog izlaska na sunce i nakon svakog kupanja.

Ako vam se pruža mogućnost otuširati se nakon svakog kupanja u moru to svakako i učinite, a tek onda na kožu stavite kremu sa zaštitnim faktorom.

Razvoj prištića

Ispod slojeva kreme i soli može doći do razvoja prištića koji će upućivati na alergijsku reakciju pa se preporučuje kremu sa zaštitnim faktorom staviti na očišćenu kožu.

Osobama koje izgore na suncu je najugodnije bez odjeće, ali kako to baš i nije moguće savjetuje se da birate samo pamučnu odjeću jer će vas ona najmanje smetati.

Pamučna plahta

Za vrijeme spavanja je najbolje da budete goli ispod pamučne plahte kako bi izbjegli znojenje. Sintetičke tkanine samo mogu pogoršati situaciju jer ispod njih koža ne može disati, pa se savjetuje da se takve tkanine u potpunosti izbjegavaju.

Nakon svakog tuširanja na kožu nanesite hidratantnu kremu, a najbolje onu koja je posebno namijenjena ublažavanju ljuštenja kože ili opeklina.

Aloe vera

Poslužiti vam mogu i losioni koji sadrže aloe vera gel jer ta biljka ublažava ljuštenje, hladi kožu i smanjuje upalu.
Aloe vera je prirodni ekstrakt kaktusa i vrlo je hvaljena zbog svojih umirujućih svojstava. Koristiti možete samo čisti aloe vera gel i primijeniti ga izravno na oštećenu kožu kako bi izbjegli infekcije i ublažili bol.

Jače opekline

Kod jačih opeklina savjetuje se pomoći si jogurtom i to najbolje onim kupljenim u običnoj trgovini.

Kada se koža ohladi znači da je vrijeme da ju počnete hladiti i iznutra. Nema boljeg lijeka za kožu od čaše obične vode, a da bi koža bila zdrava ona mora biti hidratizirana jer kada je oštećena voda joj je najpotrebnija.

Voda

Savjetuje se konzumirati velike količine vode kako bi se koži omogućila regeneracija, a ako primijetite da se koža počela guliti znači da trebate popiti najmanje 8 do 10 čaša vode na dan.

Niti slučajno nemojte grebati i češati kožu jer ćete joj tako samo učiniti trajnu štetu, a mogu vam ostati i ožiljci.

Kada osjetite svrbež najbolje ga je ublažiti ledom koji će kožu umiriti i ohladiti. Jednostavno nekoliko komadića leda stavite u meku tkaninu i držite ju na oštećenom dijelu.

Teže opekline

Kod težih opeklina kožu prekrijte zaštitnim flasterom ili sterilnom pamučnom gazom kako bi izbjegli stvaranje bakterija na oštećenom mjestu. Mjehuriće koji se pojave na koži niti slučajno ne smijete istiskivati jer možete prouzročiti bakterijsku infekciju.

Savjetuje se da se na pamučnu gazu nanese 2 kapi geranijeva ulja, 6 kapi lavandina ulja te žličica ulja slatkog badema ili sjemenki grejpa. Premazujte dobivenom smjesom četiri puta na dan, sve dok rana ne zacijeli.

Ulje gospine trave

Od velike koristi može biti i ulje gospine trave, mast ili losion bazginog cvijeta te mast kalendule.

Koža se ne smije guliti jer osim što je to iritira, može dovesti i do infekcije. Ako primijetite komadić kože koji se guli odrežite ga uz pomoć malih škara i zatim nanesite antibakterijsku mast na to područje. Uvijek pazite da odstranite samo mrtve stanice kože, a ne one koje su u procesu regeneracije.

Najbolji lijek

Najbolji lijek protiv opeklina od sunca je naravno prevencija! U trenucima kada se koža počne guliti znači da je šteta već učinjena, a kako bi to spriječili neka uz vas uvijek bude zaštitna krema koju morate nanijeti i nakon kupanja u vodi. Isto tako ne zaboravite zaštititi skrivena područja.

Autor: Ana Zibar

Kao svaka žena i majka imam malo slobodnog vremena za sebe i sitnice koje svaku ženu čine sretnom. Ali baš taj nedostatak vremena za mene samu, me natjerao da ga iskoristim maksimalno, a time i dođem do ideja pomoću kojih ću na najjednostavniji i najbrži način napraviti sve što sam zamislila. Odlučila sam svojim idejama pomoći ženama da na jednom mjestu pronađu praktične, zanimljive i potrebne informacije. Osim članaka, snimila sam i razno razna videa.