Kako liječiti burzitis

kako lijeciti burzitis

Sigurno nije ugodan osjećaj kad zbog boli niste u mogućnosti služiti se nogom ili rukom. Takvo stanje najvjerojatnije opisuje upalu burze, tanke vrećice koja ublažava trenje tamo gdje dva mišića kližu jedan preko drugog ili gdje se mišić veže za kost. Otkrijte kako liječiti burzitis.

Burzitis predstavlja tegobu koja obično dolazi kao rezultat mnogo ponavljanih pokreta bilo da se radi o kopanju, igranju tenisa ili možda čišćenju snijega. Ovakav poremećaj najčešće nastaje u kuku, ramenu, gležnjevima i koljenima.

Želite li ublažiti ili spriječiti bol u ramenu koja je nastala zbog previše istih pokreta koji su uslijedili jedni za drugim, potrebno je odmoriti se prije nego se ponovi ista radnja. Ako je bol ipak nastupila bit će potrebno nekoliko tjedana dok problem ne nestane u potpunosti.

U tom slučaju oteklinu možete pritisnuti elastičnim zavojem. Važno je da zavoj nije previše labav i da je zglob podignut iznad razine srca. Ako se pojavila bol u koljenu, treba leći na leđa i koljeno staviti na jastuk.

Pomoći će i stavljanje leda na bolni zglob jer se tako smanjuje upala. Led je najbolje zamotati u ručnik te staviti na zglob, držati po 15 minuta i ponavljati svaka četiri sata.

Nakon dva do tri dana liječenja uz pomoć leda, hladnoću možete zamijeniti toplinom jer će toplina povećati protok krvi i ubrzati oporavak. Možete koristiti tople obloge koje ste zagrijali u mikrovalnoj pećnici.

Kako bi smirili bolno područje pomoći će planinska biljka arnika ili brđanka. Bilo bi dobro namazati zglob arnikom te nakon toga na bolno mjesto staviti termofor ili bocu vruće vode.

Ponekad je bolove moguće riješiti samo uz pomoć ljekovitih biljki, a osim brđanke možete pokušati i s tigrovom masti ili kremom od metvice. Dovoljno je namazati kremu na bolno mjesto jednom ili dvaput.

Kako se radi o jakoj kremi, prvo se na mali dio kože nanese krema kako bi se pratila reakcija jer kod nekih može uzrokovati crvenilo ili osip.

Čaj od đumbira je još jedna prirodna metoda koja će smanjiti bol. Uzmu se 2 male žlice usitnjenog korijena đumbira i pomiješa s 500 ml vruće vode te ostavi da odstoji 15 minuta. Dok je još mlak u čaj se umoči komad gaze i ocijedi te stavi na bolni zglob. Oblog držite nekoliko minuta i tako tri puta dnevno.

Ako se tegobe pogoršaju nakon tri dana, bol postane neizdrživa te ako je zglob crven i topao, potrebno je javiti se liječniku jer je moguće da je nastao septički burzitis, infekcija koja se iz zgloba počne širiti po cijelom tijelu.

Autor: S.Š., Foto: Chad Zuber/Shutterstock