Kako kupiti kuću

Razgledavanje nove kuće, Foto: Bartosz Ostrowski/Shutterstock

Ako se namjeravate preseliti, ne kupujte ništa veliko. Još jedan kredit za novi auto, na primjer, mogao bi značajno promijeniti vašu kreditnu sposobnost u očima banke kod koje ste zatražili hipotekarni kredit. To je zato što ćete banci morati navesti pojedinosti o redovitim izdacima prije no što vam odrede koliku svotu kredita vam mogu odobriti. Mogu vam i odbiti dati hipotekarni kredit koji biste bili dobili da niste imali drugih kredita.

Ne spominjite svoje planove

Nikada nemojte spominjati zamisli o preuređenju nekretnine koju namjeravate kupiti. Ako to učinite, to bi vas moglo stajati. Ako ste izrazito iskrena osoba, nemojte se ni susresti s prodavateljem. Sve učinite preko agencije. Većina ljudi koja prodaje kuću puno je sebe uložila u nju i htjela bi osjećati da će novi vlasnik cijeniti to što im prepušta. Upustite li se u razgovor o zidnim oblogama koje želite skinuti ili o vrtnoj sjenici koju želite srušiti, uvrijeđen prodavatelj bit će manje voljan spustiti svoju cijenu tijekom pregovora. Ako se morate susresti s prodavateljem, neka susret bude kratak.

Upamtite da ni jedna kuća nije jedinstvena

Ako ne uspijete kupiti kuću koja vas zanima, upamtite da će uvijek naići druga željena nekretnina. Možda čak i bolja. Upamtite to i nećete platiti više no što trebate za nešto što mislite da je jedinstveno.

Pogledajte kako izgleda primjer ugovora o kupoprodaji nekretnine.

Foto: Bartosz Ostrowski/Shutterstock