Kako koristiti kokosovo ulje

menopauza

Hladno prešano ekstra djevičansko kokosovo ulje je jako bogato nutritivnim svojstvima jer između ostalog sadrži masne zasićene kiseline od kojih je i laurinska kiselina koja ima antibakterijsko i antifungalno svojstvo.

Ovo ulje obožavaju žene jer se lako apsorbira, daje im energiju, a sadrži manje kalorija od ostalih ulja. Ovo ulje daje osjećaj sitosti, a ima manje kalorija od drugih ulja. Kokosovo ulje se može korisiti u spravljanju raznih slastica i kolača i dobra je zamjena za maslac. Isto tako, dobar je energetski booster u napitcima. Osim što ima blagotvoran učinak na organizam izunutra, djeluje jako korisno i izvana.

Za prirodne dezodoranse se koristi kokosovo ulje zbog svojih antibakterijskih svojstava. Za slaganje prirodnih dezodoransa sa kokosovim uljem možete kombinirati i druga ulja, ali bitno je da ne budu citrusna jer oni mogu iritirati kožu. Najčešće se koristi limunska trava, paprena metvica ili lavanda.

Za izradu dezodoransa potrebno je pet žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja, žlica sode bikarbone, žlica kukuruznog brašna i nekoliko kapi esencijalnog ulja. Sodu bikarbonu pomiješajte sa kukuruznim škrobom pa dodajte kokosovo ulje. Kada se sve pretvori u pastu, dodajte eterično ulje po izboru.

Ako se odlučite napraviti prirodnu pastu za zube, iskoristite sodu bikarbonu i kokosovo ulje. Pomiješajte istu količinu oba sastojka i dodajte ulje paprene metvice. Ako stavljaljte dvije žlice ulja, stavite 4 kapi metvice.

Znate li koliko je popularno kokosovo ulje za kosu? Napraviti balzam za kosu je vrlo jednostavno. Trebate otopiti dvije žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja, u to dodati 4 kapi lavandinog eteričnog ulja i ulje ružmarina koji stimulira vlasište i potiče rast kose.

Ovu masku treba nanijeti na toplu glavu pa omotati ju plastičnom folijom, staviti toplu kapu i to če zadržati toplinu i potaknuti djelovanje. Balzam bi trebalo držati barem sat vremena pa isprati neutralnim šamponom. Ako je kosa jako suha, onda treba na vrhove nanijeti malu količinu ulja i ne ispirati.

Autor: S. G., Foto: Chameilia/Shutterstock