Kako koristiti bateriju za laptop

kako koristiti bateriju za laptop

Teško je zamisliti obavljanje posla bez prijenosnog računala pogotovo kada ste na terenu i računalo vam nije dostupno. Problem na laptopu može biti baterija čiji se kratki vijek trajanja smatra najvećom greškom prijenosnih računala. Kako koristiti bateriju za laptop?

Baterija na laptopu ne mora trajati samo jedan sat, a da bi uspjeli produžiti trajanje potrebno je podesiti sustav na najveću uštedu energije. Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da povećate izdržljivost prijenosnog računala.

Kada nisu u upotrebi potrebno je izvaditi DVD ili CD, a ako vam trebaju podaci koji se na njima nalaze, dovoljno je spomenute podatke prenijeti na tvrd disk. Tako ćete uštedjeti energiju koju bi inače potrošili da morate pokrenuti optički medij.

Sljedeće što možete učiniti je isključiti nepotrebne USB naprave, bilo da se radi o skeneru, vanjskom tvrdom disku ili možda mišu. Sve spomenute naprave kada su uključene troše bateriju prijenosnog računala.

Postoji još jedan način kako možete uštedjeti na bateriji računala, tako što nećete pokretati više od jednog programa. Baterija na laptopu može dulje trajati ako uspijete prilagoditi računalo tako da štedi energiju. Postavke sustava i hardver mogu se namjestiti tako da poboljšaju svojstva rada ili smanje potrošnju energije.

Za korisnike Windows operativnog sustava potrebno je kliknuti na Kontrolnu ploču-mogućnosti napajanja, zatim odabrati opciju koja najviše odgovara vašem načinu rada. Za korisnike OSX operativnog sustava potrebno je ući u postavke sustava, zatim odabrati štednju energije.

Laptop može dulje raditi ako smanjite svjetlo na zaslonu i isto tako redovno defragmentirate tvrdi disk koji se nalazi na prijenosnom računalu.

Ako vam nije potrebna veza s internetom, bilo bi dobro da isključite WI-Fi vezu. Korisnici na Windows operativnom sustavu mogu otići na kontrolnu ploču, zatim odabrati opciju mreža i dijeljenje, nakon toga odabrati promijeni postavke adaptera i na kraju onemogući mrežni prilagodnik.

Korisnici OSX operativnog sustava mogu kliknuti na kućicu zračne luke i potom preko izbornika odabrati opciju gdje se nalazi Wi-Fi i isključiti ga.

Primijetite li da vam se prijenosno računalo usporilo možete ga ubrzati tako što ćete dograditi RAM memoriju. Sada će rad na računalu biti brži i bez puno razmišljanja o tome hoće li i koliko će baterija izdržati. Pravilnim radom moguća je ušteda energije i dulji vijek baterije.

Autor: S.Š., Foto: rangizzz/Shutterstock