Kako kontrolirati nered

kontrola nereda

U današnjem užurbanom načinu života, kada se poslovi protežu od jutra do mraka, nije ni čudno da se u domu vrlo brzo nakupi nered, koji se svakim danom gomila sve više i koji je teško pospremiti. U nastavku vam donosimo neke od savjete kako smanjiti nered.

Prvo i osnovno što možete napraviti kod nereda, je pospremiti ormar te se riješiti odjeće koju više ne nosite i darujte ju u dobrotvorne svrhe. Time nećete samo olakšati svoj život redom i mjestom u ormaru, nego ćete usrećiti nekoga kome je ta odjeća stvarno potrebna. Odjeću koju darujete operite i speglajte prije nego ju pošaljete!

Naučite popravljati svoje stvari, jer će vam uvijek dobro doći. Pa tako kada vam se potrga neki predmet popravite ga, a ukoliko to nije moguće bacite ga, jer ćete čuvanjem predmeta koji vam više ničemu ne služe, samo nagomilavati nered u svome stanu.

Postavite si ciljeve tako da krenete od malih stvari, primjerice zadajte si da svaki dan počistite jednu policu, jer je i to dobar napredak. Nikada si nemojte zadavati prevelike ciljeve, kao čišćenje cijele kuće za vikend, jer ćete se na taj način samo obeshrabriti, odustati i ništa napraviti.

Prije nego idete rasčistiti nered dobro se pripremite vrećama za smeće i kutijama za stvari koje vam više ne trebaju, a koje mislite donirati u dobrotvorne svrhe. Ne kupujte bespotrebno stvari koje već imate, jer će se u kratkom vremenu stvoriti nered silnim gomilanjem, a od tolike količine stvari, ako se postepeno nekih nećete rješavati, ćete se zagušiti i nećete znati više od kuda krenuti.

Za osvježenje prostora prvo ga je potrebno pročistiti tako da se nepotrebnih stvari riješite, ostale lijepo pospremite, pa tek onda kupite neke određene stvari koje bi željeli u svom doma, a za koje trenutno nemate prostora. Koliko će vas prostor biti čist, toliko ćete se i vi ugodno osjećati.

Autor: A.Z., Foto: AISPIX/Shutterstock