Kako je biti tata

biti tata

Koliko god se većina poslova oko djeteta svodi na majku, i očevi imaju veliku ulogu u odgoju djeteta i njegovom odrastanju. U nastavku vam donosimo što sve novopečeni očevi trebaju očekivati kada dobiju malu bebu, te kako se trebaju ponašati.

Osjećaj koji ćete dobiti kada se rodi vaše malo biće i kada ga ugledate, se ne može mjeriti sa nijednom ljubavlju niti osjećajem prema nikome tko vas je do sada okruživao u vašem životu. Kao što se ljubav prema vašoj ženi ne može mjeriti sa ljubavlju prema vašim roditeljima, prijateljima ili braćom i sestrama, tako se ljubav prema djetetu ne može mjeriti sa niti jednom drugom ljubavlju. Ljubav prema djetetu je nešto najljepše što će ispuniti svaki djelić vaše duše.

Prvi noć kada ostanete sami sa svojom ženom i malom bebom, kada nitko od pomoć obitelji neće biti sa vam, osjećati ćete nervozu i zabrinutost, što je potpuno normalno. Zabrinutost dolazi iz brige da nećete znati kako se ponašati ako će beba nešto htjeti, te kako ćete otkriti što želi. Ali ne brinite, jer niti jedna beba ne dolazi sa upudstvima i svaka je različita, a vi ćete vrlo brzo znati kako da joj pomognete u kojem trenutku, i nitko osim majke i vas, neće bolje poznati svoju bebu.

Oblačenje bebe će vam ponekad predstavljati veliki problem, posebice ako je beba ljuta i ne želi da se obuče. Tada ćete se samo čuditi koliko teško može biti obući jedno tako malo stvorenje, ali ne brinite, i to ćete brzo svladati.

U trenutku kada dobijete drugo dijete, vjerojatno će vam u početku trebati neko vrijeme da ga zavolite i prihvatite, i to je normalno. Vjerojatno vam neće biti jasno kako ćete moći i drugo dijete voljeti isto kao i prvo, ali vjerujte hoćete i to jednakom količinom ljubavi kao što volite i svoje prvo dijete. Srce jednostavno uvijek nađe način kako da se proširi!

Kako dijete raste ono će vas sve više oponašati i početi se ponašati isto kao i vi. Dijete je vaše ogledalo, te nitko na njegovo ponašanje i stavove u životu ne utječe više nego vi, pa pripazite malo na svoje ponašanje, te se ponašajte pred djetetom onako kako bi vi voljeli da se ono ponaša.

Autor: A.Z., Foto: Ana Blazic/Shutterstock