Kako izraditi poslovni plan

izrada poslovnog plana
Izrada poslovnog plana, Foto: Pressmaster/Shutterstock

Što je zapravo poslovni plan? Poslovni plan je način kako najbolje i najbrže doći do određenih poslovnih projekata. On podrazumijeva sve potrebne ideje i planove koji se odnose na što učinkovitiju realizaciju. Pored toga svaki dobro razrađen poslovni plan sadrži količinu koliko će ljudskih i financijskih resursa biti potrebno da bi ostvarenje bilo moguće.

Točka polaska kod svakog poslovnog plana uvijek se orijentira oko istog, a to je područje marketinga koje uključuje marketinški plan te planove za nabavu, proizvodnju i zadnje, ali ne manje bitno, financijski plan.

Kao i svaki drugi plan u životu bilo da se veže za posao, ili neko drugo područje u životu tako je i poslovni plan prijeko potreban svima kako bi što više bili sigurni u uspješnost onoga što su zamislili.

Upravo on omogućuje bolji pregled nad situacijom i kontrolu financija te ostalih resursa. Isto tako pomaže kod bolje kontrole nad svim mogućim rizicima koji se pritom mogu pojaviti i na bilo koji način ugroziti projekt.

Ne postoji špranca za poslovni plan. Svaki je više manje drugačiji i ima svoja pravila, ali opet postoje neke smjernice koje mogu pomoći svakome tko se odluči na ovaj korak.

Radi se o dokumentu u pisanom obliku koji mora imati barem 20 stranica. Ono što treba sadržavati je sljedeće: sažetak cijelog projekta (tu treba izdvojiti samo najvažnije), osnovni podaci o projektu, firmi s kojom se misli surađivati i detaljan financijski plan bez kojeg se ne može ništa. Tu su još grafikoni i dijagrami.

Prezentacija uvijek započinje sa sažetkom u kojem su navedene sve bitnije stavke cijelog projekta. Nakon toga slijedi kratki prikaz vašeg budućeg projekta prikazanog preko raznih grafikona, jer ipak je to najbolji način za demonstraciju.

Prilikom prezentacije troškova i prihoda uvijek je dobro cifre prikazivati prema mjesecima kako bi se detaljno vidio njihov porast, ili pad. Treba prikazati kretanje brojki po periodima, u ovom slučaju mjesecima.

Svaki uspješan poslovni plan u sebi mora imati najmanju dozu rizika od neuspjeha i što veće izglede za uspjeh, a to je jedino moguće dugotrajnim istraživanjem i prikupljanjem informacija prije konačnog prelaska u realizaciju i prezentiranje pred šefovima.

Autor: S.Š. Foto: Pressmaster/Shutterstock