Kako izgubiti na težini

zdravo mršavljenje

Gubitak težine nije tajanstveni proces. Jednostavno, treba sagorjeti više kalorija nego što ih unesemo. Prava tajna mršavljenja leži u našim odlukama da napravimo male promjene svaki dan, da zaboravimo na instant rezultate i pripremimo se za dugu vožnju.

Svaki stručnjak će vam preporučiti vježbanje. Znači ako želite smršaviti, trebali biste vježbati 250 minuta tjedno, što ispada oko 50 minuta, 5 dana u tjednu. Ako ste početnik, počnite s malim, primjerice tri dana u trajanju od 15-30 minuta, postupno dodavajući vrijeme.

Deset savjeta kako izgubiti na težini

1. Trebate izbjegavati razne sokove na tržištu jer su puni šećera i pravi recept kako dobiti na kilaži. Budući da je tekućina neophodna za naše zdravlje i da je trebamo što više unositi, odlučite se radije za neke biljne čajeve ili običnu vodu, jer će vas spasiti od viška kalorija.

2. Obavezno uključite doručak u svoj dnevni ritual. Ljudi griješe kad misle ako propuste taj obrok i manje pojedu da će brže smršaviti. Naprotiv, ako preskočimo jutarnji obrok, postoji mogućnost da pregladnimo i onda se natrpamo, prejedemo što isto nije dobro i jedemo kad nikako ne bi trebali – a to je kasno navečer. Ako večerate kasnije, neka to bude najkasnije u 7 sati navečer. Znači bitno je imati bar tri obroka dnevno kako se metabolizam ne bi usporio.

3. Pijte puno vode tijekom dana. Preporuča se 6-8 čaša na dan (otprilike 2l tekućine). Tu pomažu namirnice, kao što je voće koje će vam pomoći da ne dehidrirate i ujedno pojedete nešto.

4. Bitno je da svoju prehranu obogatite sa što više voća i povrća, ali prije svega svježeg jer su bogati vlaknima. Znamo da se kuhanjem veći dio izgubi.

5. Započnite svoj obrok s nekom salatom, ona će vas sigurno spriječiti da se prejedete. Dodajte povrće koje vam se sviđa, ali budite oprezni prilikom stavljanja začina. Ako npr. volite sir na salati pazite da ga ne stavljate previše.

6. Što više izbjegavajte pečeno meso, a ako ga već volite pazite koliko stavljate ulja, odnosno kako ga začinjavate. Ako već morate stavljati ulje, probajte stavljati što više maslinovog , jer je maslinovo ulje puno zdravije od klasičnog ulja.

7. Kada su žitarice u pitanju, to ćemo vam uvijek preporučiti. Bilo da ih jedete za doručak, užinu ili večeru, uvijek su bolja opcija od kojekavih sendviča.

8. Uvijek je dobro pri ruci imati neki zamrznuti proizvod za dane kada nemamo vremena kuhati. Gledajmo ih kao rezervni plan i probajmo izabrati jela s oko 300 do 350 kalorija.

9. Izaberite namirinice koje su bogatije proteinima i koje će vas dulje držati sitima za razliku od ugljikohidrata. Npr. jaja, nemasno meso, perad bez kože i mliječni proizvodi s manje masnoće koji će vam dati energiju i sitost.

10. Zadnje, ali ne i manje bitno je odmor. Ono što je potrebno, što traži naš organizam je da se dovoljno naspavamo, odmorimo jer na taj način naš organizam dobiva dovoljno energije te tada unosimo samo onoliko hrane koliko je stvarno potrebno.

Autor: S.Š., Foto: Altin Osmanaj/Shutterstock