Kako izgubiti kilograme dok spavate

žena u krevetu

Svi moramo spavati, ovo stanje je jedini način da se naše tijelo svakodnevno odmori i sakupi dovoljno energije za početak drugog dana. Spavanjem unaprjeđujete svoje zdravlje, ali po nekim istraživanjima i izgled.

Stručnjaci su utvrdili kako se dovoljnom količinom sna stimulira hormon koji regulira vaš osjećaj za glad. Ako ne odspavate dovoljno prethodnu noć, može se dogoditi da pojedete 300 kalorija više negoli vam je potrebno, a da to ni ne shvatite.

Osobe koje spavaju oko 5,5 h tijekom noći pojedu puno više kalorija od onih koji spavaju 8,5 h. Oni koji dulje spavaju imat će potrebu za manjim konzumiranjem proteina, ugljikohidrata, ali i masti.

Kako uskladiti svoj dnevni ritam? Kako postići da svake noći odspavate par sati dulje kako se ne biste debljali? Postoji nekoliko trikova za to koje ćemo vam prezentirati u nastavku teksta.

Prva stvar koju morate imati jest volja. Čvrsto odlučite da ćete svake noći spavati dulje. Ukoliko nemate važnih obaveza tijekom jutra, prebacite da vam alarm zvoni par sati kasnije, a ukoliko ujutro odlazite na posao, potrudite se da svake večeri legnete ranije. Nikako prije spavanja nemojte razmišljati o zadacima koji vas čekaju slijedećeg dana.

Legnite mirne glave, a ako ne možete zaspati, popite šalicu čaja od mente koji će vas umiriti. Savjetujemo vam da iz spavaće sobe izbacite televizor jer vam on samo odvlači pozornost i zadržava vas dulje budnima.

Osim čaja, pokušajte se uspavati povećanjem doze dnevnog unosa kalcija ili magnezija. Ovi elementi pospješuju stvaranje stabilnosti vašeg živčanog sustava. U specijaliziranim trgovinama nabavite dodatke prehrani, a dnevno uzmite 600 mg kalcija i 400 mg magnezija. Osjećat ćete se puno smirenijima.

Za dobar san bitan je prostor u kojem spavate. Prije negoli legnete, dobro prozračite prostoriju i zamračite je. Oprez, nikada nemojte zamračiti sobu u potpunosti tako da smanjite ulazak kisika u prostoriju. Spavanje u prostorijama s manjkom kisika može rezultirati buđenjem s glavoboljom. Prozore zaklonite zavjesama ili roletama kako vas ranojutarnje sunce ne bi probudilo.

Uz gore navedeno, postoji još niz relaksacijskih tehnika kojima možete poboljšati svoje snove. Prije odlaska na spavanje pokušajte se opustiti raznim tehnikama dubokog disanja, uključite laganu ambijentalnu glazbu ili se otuširajte toplom vodom koja će vas uspavati. U večernjim satima nemojte konzumirati kofeinske pripravke ili neke druge proizvode koji vas mogu držati budnima.

Autor: M.T.Foto: Darren Baker/Shutterstock