Kako izbjeći sukob

provokacije

Nekada vas neka osoba ili neka izjava izbaci iz takta i najradije biste joj hrpu ne baš lijepih riječi sasuli u lice. Nekad to i učinite, pa vam kasnije bude krivo. Prvo, jer ste se upuštali u svađu, a drugo jer ste možda rekli i nešto ružno što niste htjeli.

Samokontrola je odlika pametnih ljudi. Nije je lako steći, ali uvijek i u svim situacijama je pravi način da se izbjegnu nepotrebni sukobi i produbljivanje sukoba kako u privatnom, tako i u poslovnom životu.

Kao prvo, ljude za koje provjereno znamo da nas iritiraju te provociraju je potrebno izbjegavati. Ukoliko su nam to kolege s posla ili općenito ih nikako ne možemo izbjeći, trebamo naučiti ne pridavati im važnost. Znamo da im je cilj da nas iznerviraju, e pa onda im ne dajmo da im to uspije, već se samo smijmo i pri njihovim provokacijama razmišljajmo o nečemu drugome. Možda zvuči nemoguće, ali nije!

Druga stvar, vrijeme! Na prvu, reagiramo u afektu, vikanjem i oštrim svađalačkim tonom. Ukoliko izbrojimo u sebi so 20 i duboko udahnemo, već ćemo na pola smanjiti bujicu koja nam nadolazi. I kasnije kad shvatimo da smo uspjeli sebe pobijediti i zaustaviti, bit će nam jako drago. Ništa nije slađe nego biti svjestan da možemo kontrolirati svoje reakcije, te da nam kasnije nema zbog čega biti neugodno, kao što bi bilo kad reagiramo ishitreno i brzopleto.

Ponekad se nađemo u situaciji kad znamo da bi naše iskreno mišljenje o nekoj temi bio začetak duge i žustre rasprave jer znamo i vidimo da druga osoba je žustri pobornik stava koji je suprotan našemu. To su obično osjetljive teme, kao npr. vjera, politika…

Najbolje je onda svoje mišljenje ublažiti ili možda ne izreći, ako znamo da će osoba svoje stajalište žustro braniti te da se nećemo lako izvući iz te rasprave. Ukoliko nam se ne da raspravljati u nedogled, nije kukavičluk povući se i prešutjeti ono što mislimo. Dapače, izbjegavanje oštrih tonova i neugodnih situacija je uvijek pohvalno.

Ukoliko osoba pred kojom smo prešutjeli svoj stav i viđenje stvari o kojima imamo drukčije mišljenje, dozna naknadno naš stav, samo će nas više poštovati, jer će biti svjesna da smo prešutjeli iz razloga očuvanja odnosa i mira. I tako ćemo unatoč suprotnim razmišljanjima svoj odnos s tom osobom produbiti u pozitivnom smjeru.

Autor: Tajana, Foto: Doruk Sikman/Shutterstock