Kako izbjeći probleme u razgovoru s nadređenim

Šef i radnik, Foto: Marcin Balcerzak/Shutterstock

Kada god dolazite šefu s nekim problemom, morate imati dokaz da taj problem stvarno postoji. Ništa vam ne može više otežati od nedostatka podataka; ako nemate dokaza, nemate ni slučaj. Iz tog razloga, prije no što uopće pomislite o razgovoru sa šefom, pobrinite se da imate točne primjere koji podržavaju vašu tvrdnju.

Koristite dokaze

Ako želite reći npr. da vas kolege isključuju, bolje vam je da imate cijeli niz primjera koji potvrđuju vaše osjećaje. No, uvijek imajte istinite dokaze: ne dolazite njemu sa tračevima ili ako se radi o nožu koji vam je kolega zabio u leđa.

Postavljajte pitanja

Jedan od najboljih načina da vaš šef uistinu shvati ono što mu želite reći je postavljanjem pitanja. Ako vam odbije dati povišicu koju zaslužujete, pitajte ga zašto i što možete učiniti kako bi poboljšali svoj rad. Ako se i dalje ne slažete sa onime što on ima za reći, pitajte ga ako postoji mjesta za kompromis.

Postavljajući pitanja svome šefu, umjesto da jednostavno zahtijevate nešto, dajete do znanja da se želite nagoditi sa njime. Ako se nikako ne žele prilagoditi vama, razmislite o odlasku šefovom šefu.

Ne budite emotivni i afektivni

Pokazivati emocije je prirodno; svi to radimo, često i u neprikladnim trenucima: razgovor sa šefom je jedan od tih trenutaka. Iako vas vaše emocije žele navoditi, govoriti kako treba reagirati, djelovati i što reći, ne slušajte ih.

Ostati miran, racionalan i pod kontrolom je najbolji način na koji možete ozbiljno razgovarati sa šefom. Afektivni nastupi poput vikanja, optuživanja i bacanja stvari na njega ne samo da neće vašeg šefa natjerati da vas posluša, već će vam priskrbiti siguran otkaz.

Foto: Marcin Balcerzak/Shutterstock