Kako izabrati ime za dijete

ime za bebu
Ime za bebu, Foto: SuriyaPhoto/Shutterstock

Odabir imena za dijete najčešći je razlog svađa među partnerima. Rijetko kada se dogodi da je oboje zadovoljno s odabirom onog drugog, a na kraju ipak mora prevladati kompromis. Za početak važno je odlučiti želite li tradicionalno ime ili nešto što je trenutno u trendu.

Mnogi roditelji odlučuju se za ime bake ili djeda, dok je i sve više onih koje ne zanimaju ustaljene norme i žele da njihovo dijete ima originalno ime. Za koji god izbor se vi odlučili, ova odluka treba biti samo vaša. U nastavku vam donosimo ideje koje će vam olakšati odabir.

Odabir imena za dijete

Ponekad jedan od roditelja ima ime koje mu je toliko lijepo da za njega ne postoji niti jedan drugi izbor. No, ovaj drugi ne želi za njega niti čuti. U tom slučaju savjetujemo vam da ipak pristanete na kompromis. Razmislite koje vam se ime još sviđa i s partnerom raspravite o njemu. Postoji mogućnost da će i njemu svidjeti. Uvijek saslušajte i njegove prijedloge.

Mnogi roditelji ne mogu dati djetetu ime prije nego što se rodi. Tek kada ugledaju dijete, mogu biti sigurni da će to ime i odgovarati njegovoj osobnosti i karakteru. Ako ste i vi u toj skupini, zapišite favorite i pričekajte rođenje djeteta.

Sve je više mladih koji iseljavaju i zapošljavaju se izvan granica. Iako vam to ne bi trebala biti vodilja, ali možda biste trebali razmisliti kako će ime vašeg djeteta zvučati na stranom jeziku.

Mnogo je onih koji djecu daju ime prema bakama i djedovima. Riječ je o tradicionalnom običaju koji je i dalje prisutan na našim prostorima. Dobro razmislite želite li u obitelji imati petog Ivana ili Luku te što ako se radi o imenu koji je već pomalo zastarjelo.

Ako razmišljate o originalnom imenu prema svom omiljenom junaku iz knjige ili filma, budite oprezni. Mogli biste vrlo lako pretjerati. Dijete će ime nositi cijeli život pa pazite da njegovo ime ne postane predmeta podsmjehivanja.

Popularnost imena djeca se mijenja s obzirom na vrijeme u kojem živimo. Ako ste se ipak odlučili za ime koje je uvijek popularno razmislite o tome koliko će djece nositi isto to ime u vrtiću ili razredu. Želite li da vaše dijete bude peta Ivana ili osma Ana u razredu?

I na kraju, zamislite sami sebe kako dozivate dijete s balkona ili u parku. Ako vam je prirodno i lako izgovoriti djetetovo ime, ono je sigurno vaš najbolji odabir. A ako se i dalje dvoumite, pokušajte s još kojim. Vjerujemo da ćete ubrzo naći ono koje će se svidjeti i vama i vašem partneru.

Autor: M.L, Foto: SuriyaPhoto/Shutterstock