Kako izabrati i slagati boje u uređenju vlastitog doma

Mladi bračni par farba stan, Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Odabir boja bitan je element kod uređenja interijera te može imati velik utjecaj na stil, ljepotu, usklađenost i udobnost doma. Ako mislite da za udoban dom boje nisu bitne, varate se. Važno je posvetiti vrijeme i trud oko odabira boja kojima ćete oplemeniti vaš dom. Kako ne biste trošili novac na stručnjake, donosimo vam najvažnija pravila za odabir boja u domu. Slijedite ih i izbjegnite greške na vrijeme, jer lako je pogriješiti pri odabiru namještaja, boje zidova i dekorativnih predmeta u vašem domu.

Boja dekoracije je ista naglašenim komadima namještaja u prostoru

Ako naglasak želite staviti na namještaj u dnevnom boravku, birajte dekoracije u istoj boji, ali svjetlijoj nijansi. Odabir dekoracija u potpuno identičnoj boji i nijansi, zatvorit će prostor, a namještaj koji ste željeli istaknuti, ostat će neistaknut. Ako je namještaj u dnevnom boravku tamnije boje, odaberite nešto svjetliju nijansu zavjesa, dekorativnih jastučića i tepiha. A ako se radi o svjetlijem namještaju, poigrajte se dekoracijama u jačim bojama.

Birate samo bijelu ili krem boju

Ako mislite da odabirom bijele ili krem boje ne možete pogriješiti, varate se. Bijela, siva i bež boja dolaze u raznim podtonovima nijansi pa ćete i u ovom slučaju morati uložiti trud u pronalazak one prave. Od pomoći vam mogu biti uzroci. Ograničite odabir na dvije ili tri boje koje vam se sviđaju te koje će odgovarati prostoru te nakon toga odlučite. Ako se radi o boji zidova, obojite prvo malu površinu da biste vidjeli kako se boja uklapa u prostor.

Odabir prejakih i presvijetlih boja

Jarke i jako svijetle boje, obično ne odgovaraju većini interijera. Sunčana i prostrana soba može biti lijepa i ugodna uz nešto jače boje, ali uvijek je bolje birate one koje će se dobro stopiti s okolinom, uz koje ćete se osjećati lijepo te koje će prikriti sitne nedostatke prostora. Ako ste oduvijek željeli dnevni boravak jarkih boja, odaberite radije nešto zagasitije boje cigle ili fuksije umjesto jakih crvenih boja.

Boja koja prevladava je neprikladna za prostor

Tople boje dobro utječu na raspoloženje pa su obično i najčešći odabir za dnevni boravak. Birajte tople zemljane nijanse narančaste i žute, prljavo ljubičastu ili zlatnu nijansu. Izbjegavajte zelenu, boju lavande i sivu ili plavu jer su one bolji izbor za spavaću sobu.

Žuta boja u spavaćoj sobi ili zeleni zid u kupaonici, mogli bi za mnoge djelovati razdražljivo, stoga je bitno razmisliti kako se u kojoj prostoriji želite osjećati i što bojom želite postići.

Autor: M.L., Foto: wavebreakmedia ltd/Shutterstock