Kako izabrati dobar jastuk

žena koja spava

Da bi pravilno odabrali jastuk koji će zadovoljiti vaše potrebe i da bi vam osigurao miran san, prije kupovine bi bilo dobro proučiti niz čimbenika. O dobrom jastuku i dovoljnoj količini spavanja ovisi i cijeli naš radni dan. Ne možemo pravilno funkcionirati i raditi ako se budimo mrzovoljni s ukočenim vratom i ramenima ili glavoboljom.

Na tržištu imamo razne vrste jastuke i lako se pogubiti u toj ponudi. Postoje jastuci od perja, svile, vune, lateksa, memorijske pjene…, a od nedavno čak postoje i jastuci od bambusa, heljde ili ljekovitog bilja. Postoje antialergijski, s probiotičkim dobrim bakterijama, premazima od aloe vere… Nabrajanju nema kraja!

Da biste se snašli, za početak morate razlikovati jastuke prema:

  • namjeni (jastuci za spavanje, kao ukras, za dojenje)
  • obliku (duguljasti, pravokutni, anatomski)
  • presvlaci (antibakterijska, s premazima, antialergijska)
  • punjenju ( perje, vuna, svila, pjena)

Jastuci punjeni perjem najlakše se prilagođavaju vašim potrebama, ali morate paziti na redovito održavanje jer lako mogu biti puni bakterija i grinja, a da to ni ne znate. Bitno je da je glava uvijek u pravom kutu u odnosu na kralježnicu i ramena kao i kod stajanja. Izaberite jastuk i u skladu sa svojim položajima tijekom spavanja. Ako spavate puno na boku birajte nešto tvrđi jastuk koji će popuniti praznine između tijela te podupirati vrat i glavu. Za one koji spavaju na leđima jastuk bi trebao biti tanak i mekši da se vrat ne bi doveo u nepovoljan položaj gurajući glavu naprijed. Spavate li većinom na trbuhu neka vam jastuk bude izrazito mekan i tanak, gotovo u ravnini s madracom.

Jastuci punjeni memorijskom pjenom, gelom ili čak vodom mogu najprirodnije regulirati prostor između glave i kralježnice. Nemojte spavati na malim jastucima jer oni neće dovoljno podupirati kralježnicu. Manje jastuke možete postaviti ispod donjeg dijela kralježnice ili ispod koljena kako bi smanjili pritisak na zglobove. Želite li izbaciti naviku spavanja na trbuhu, nabavite veliki, dugi jastuk kojeg ćete zagrliti prilikom spavanja te će se on formirati prema vašem tijelu. Time ćete spriječiti bolove u vratu.

Prilikom kupovine novog jastuka, testirajte ga u trgovini. Stanite uspravno uz zid kao da ležite na krevetu. Postavite jastuk ispod glave i testirajte da li je kralježnica u ravnoj liniji.

Kvalitetan jastuk ima rok trajanja oko 5 godina, no najbolje bi bilo promijeniti ga svakih godinu i pol jer će tada već izgubiti oblik te će se napuniti bakterijama, grinjama, gljivicama i odumrlim stanicama kože.

Savjet za trudnice! Spavajte ako možete na boku. Postavite si jedan jastuk ispod trbuha, jedan ili dva ispod glave te jedan između koljena. Možete i kupiti specijalizirani jastuk za trudnice.

Ukoliko imate problema s alergijama, potražite obvezno jastuke s punjenjem memorijske pjene. Oni će na sebe vezati manje grinja i bakterija.

Loš jastuk za posljedicu može imati ukočene ruke ili noge, bockanja u kralježnici ili umor. Česti napadaji nesanice se obično događaju radi nepovoljnog jastuka. Kako čovjek čak trećinu svog života provede spavajući, bitno je odabrati jastuk prema svojim vlastitim potrebama. Pravilan odabir jastuka može spriječiti i ozbiljne bolesti kao što su srčani i moždani udar i razne alergije pa je bitno da nam glava uvijek bude u liniji s kralježnicom.

Autor: M.L., Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock